SiS-projekt hindrade återfall i brott

SIS2009-04-02

Statens institutionsstyrelses, SiS, projekt Motverka våld och gäng, MVG, har åstadkommit väsentligt bättre resultat för dem som genomgått behandling, enligt en rapport till regeringen.

Under två och ett halvt år har SiS arbetat tillsammans med 15 kommuner i projektet MVG. Målgruppen har varit barn och ungdomar som behandlats på låsbara institutioner för att de riskerat allvarlig kriminalitet och missbruk.

För 56 procent av ungdomarna låg brottslighet bakom placeringen. Sex månader efter utskrivningen hade mindre än hälften på nytt begått eller misstänkts för brott. År 2005 redovisade SiS att en tredjedel av de utskrivna ungdomarna minskat sin kriminalitet ett år efter utskrivning.

Missbruk var placeringsorsak för 48 procent av ungdomarna. Sex månader efter utskrivningen uppgav socialtjänsten att 30 procent av ungdomarna återfallit i missbruk, vilket innebär att mer än var tredje slutat missbruka. I den tidigare uppföljningen var andelen som missbrukat i det närmaste oförändrad ett år efter utskrivning.

Enligt SiS rapport är det ett närmare samarbete mellan berörda myndigheter som socialtjänst, skola och ungdomshem som ligger bakom de förbättrade vårdresultaten. 

”Ska samhället kunna hjälpa en ung människa med allvarliga problem är det fullständigt avgörande att olika myndigheter förmår samverka, att vi har det långa perspektivet i det vi gör och att den unge själv och familjen är delaktiga”, kommenterar SiS generaldirektör Ewa Persson Göransson i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA