Rumäniens regering föll

RUMÄNIEN2009-10-16

Kort efter att de rumänska offentliganställda dragit igång omfattande protester föll landets regering. Nu har facken ställt in planerade strejker och demonstrationer i avvaktan på ett eventuellt nyval.

Flera rumänska fackförbund organiserade demonstrationer i Rumäniens huvudstad Bukarest förra veckan. 800 000 offentligt anställda gick ut i en endagsstrejk i protest mot förslagen att frysa deras löner fram till 2011.

Samtidigt har landet drabbats av en politisk kris, sedan ett misstroendevotum i parlamentet tvingat den sittande regeringen att avgå. Allt tyder nu på ett nyval i Rumänien efter det ordinarie presidentvalet i november.

Regeringens lönepolitik gentemot de statsanställda var en del av ett paket för att blidka Internationella Valutafonden, IMF, att medge nödlån till landet, som drabbats hårt av den ekonomiska krisen. Lönerna för de statligt anställda i Rumänien ligger i allmänhet på mellan 200 och 300 euro, vilket motsvarar cirka 2 000 till 3 000 svenska kronor. Kravet från de fackliga organisationerna har varit dubblade minimilöner år 2010. Regeringens svar var att föreslå att de skulle frysas på dagens nivå till och med 2011.

Nu har fackförbundet SNFP – ett av flera fack för offentliganställda i Rumänien – beslutat att ställa in den planerade generalstrejken 25 oktober och avvakta den fortsatta utvecklingen. Till den 18-19 november har SNFP kallat in sitt nationella råd för att besluta om kommande aktioner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA