Ökande satsningar på FoU

FORSKNING2009-09-02

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, ökade satsningarna på forskning och utveckling, FoU, under 2008, både inom näringslivet och vid universitet och högskolor.

SCB har gjort en prognos för hur mycket som satsades på FoU under förra året. Det privata näringslivet står för merparten av FoU-pengarna. Företagen ökade sina satsningar på forskning och utveckling i Sverige från 81,4 miljarder kronor till 87,7 miljarder mellan år 2007 och 2008, mätt i löpande priser.

Universitet och högskolor satsade drygt 25 miljarder kronor på FoU under 2008, en ökning med 1,6 miljarder kronor från året innan, mätt i löpande priser.

Inom offentlig sektor minskade satsningarna på FoU med fyra procent från år 2007 till 2008. Totalt anslogs 5,3 miljarder kronor till forskning och utveckling inom offentliga sektorn under 2008.

Inom privata näringslivet står de varuproducerande företagen för tre fjärdedelar av satsningarna på FoU. Den gruppen stod också för den största ökningen under perioden. För lärosätena är det medicinområdet som får mest FoU-medel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA