Nervös väntan på framtidsbesked

F-KASSAN2007-10-23

Nu väntar de anställda på Försäkringskassan på att få veta var de ska arbeta i framtiden. För några blir det långa pendlingsavstånd. Andra sägs upp på grund av arbetsbrist.

I början av november får flertalet anställda på Försäkringskassans kontor veta var i den nya kontorsstrukturen de ska bli placerade. Några blir kvar på samma ort, medan andra kan få långa pendlingsavstånd till arbetet.

De som får en restid som innebär att de är borta maximalt tolv timmar hemifrån blir omplacerade. Anställda som skulle få pendlingsavstånd som innebär att de är borta mer än tolv timmar hemifrån kommer att sägas upp på grund av arbetsbrist. I alla fall om de inte själva begärt att trots avståndet bli omplacerade. Som uppsagda får de hjälp av Trygghetsstiftelsen att hitta nytt jobb.

–Men vi kan inte gå i god för vad som händer när uppsägningstiden är slut, säger STs avdelningsordförande Siv Norlin.

Hon syftar på de nya regler som innebär att den som blir arbetslös kan tvingas ta ett jobb på annan ort redan från första dagen.

Det kommer också att bli övertalighet på vissa orter. STs uppfattning är att övertaligheten inte bör leda till uppsägningar i nuläget, då mycket i förändringsprocessen fortfarande är oklart, förklarar Siv Norlin.

Ett besked om de nya placeringarna skulle ha kommit redan 15 oktober, men datumet är framskjutet till 5 november.

–Många av de berörda befinner sig i ett gränsland mellan kaos, förtvivlan och likgiltighet, säger Siv Norlin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA