Lägre lön efter a-kassans straff

A-KASSAN2009-09-02

När a-kassan straffar den som brutit mot reglerna genom att inte anta ett erbjudet arbete leder det till kortare arbetslöshetsperioder. Men också till deltidsjobb eller jobb med lägre lön, visar en aktuell studie.

Institutet för Arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, har granskat vad som händer när a-kassan tillgriper sanktioner mot människor som tackat nej till jobb. Studien visar att effekten av att man blir straffad med sänkt ersättning blir att man tar ett jobb man kanske annars skulle ha tackat nej till.

Den som drabbats av sanktioner av a-kassan får en 23 procent kortare arbetslöshetsperiod än man annars skulle ha haft. Kvinnor reagerar tydligare på sanktioner, medan äldre är mindre känsliga, enligt IFAU. Många accepterar ett deltidsjobb eller ett jobb med lägre lön. I genomsnitt får gruppen fyra procent lägre lön.

De negativa effekterna består också under lång tid. Enligt rapporten driver sanktionerna arbetslösa att acceptera sämre betalda och mindre kvalificerade jobb.

– Gruppen har en lägre lön upp till tre år efter sanktionen. Det verkar inte som om det ”sämre” jobbet är en brygga till jobb med högre lön, säger Johan Vikström, en av forskarna bakom studien.

IFAU har studerat alla heltidsarbetslösa som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen under åren 1999 – 2004. Under perioden tackade 2 941 personer nej till en anställning och fick neddragen a-kassa under en begränsad period. Under 2008 fick cirka 4 000 personer neddragen a-kassa till följd av en sanktion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA