Kritik mot regeringen
Riksdagens konstitutionsutskott, KU, har granskat 35 anmälningar mot regeringen. Tre ministrar får kritik av KU – Carl Bildt, Ewa Björling och Lena Adelsohn Liljeroth, alla M.
KU har samma politiska majoritet som den riksdag som står bakom regeringen. Det präglar granskningen av statsråden. Oppositionen hade velat pricka betydligt fler ministrar.
Nu kritiserar ett enhälligt KU utrikesminister Carl Bildt och handelsminister Ewa Björling för att de inte informerade EU-nämnden i förhand om vilken linje regeringen tänkte följa i ministerrådet angående regler för vapenexport. Därmed ”har regeringen brustit i uppfyllandet av sina grundlagsstadgade informations- och samrådsskyldigheter gentemot riksdagen”, uttalar utskottet.
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth kritiseras för att hon inte tillräckligt snabbt tagit tag i en jävssituation som dök upp på kulturdepartementet i samband med presstödet .
Oppositionen har reserverat sig i tio granskningsärenden, och dessutom finns ett särskilt yttrande från S och V angående hanteringen av plusjobb.
Några av de ärenden där oppositionen har reserverat sig är nedläggningen av Svensk Kassaservice, där S reserverat sig, regeringens hantering av anslag till forskning, där S, V och MP har en gemensam reservation, tillsättandet av rikspolischef och generaldirektör för Svenska Kraftnät, gemensam reservation, hur det gick till när generaldirektör Bo Bylund fråntogs uppdraget att leda Arbetsförmedlingen, gemensam reservation, och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsons hantering av Försäkringskassan, gemensam reservation.
KUs betänkande behandlas av riksdagen den 10 juni.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.