Fortsatt oro på pensionsverket
Statens pensionsverk, SPV, ska lämna uppdragsverksamheten och koncentrera sig på de statliga tjänstepensionerna. Konsekvenserna utreds nu av verket.
Framtiden för Statens pensionsverk (SPV) har utretts av Statskontoret, som i september föreslog att verket antingen skulle avvecklas eller omvandlas till bolag. I det första alternativet skulle staten inrätta en beställarfunktion som upphandlade admistrationen av de statligt anställdas tjänstepensioner.
Men regeringen vill i stället att SPV renodlar sin verksamhet och inriktar sig på de statliga tjänstepensionerna. Det innebär att verket skulle upphöra med den nuvarande uppdragsverksamheten inom kommuner och landsting.
– Det kommer ändå att finnas ett utrymme att ta in uppdrag, bedömer SPVs generaldirektör Peder Törnvall. Men exakt vad vi kan göra går inte att säga nu.
Verksledningen har fått i uppdrag att utreda konsekvenserna vad gäller ekonomi, IT-stöd och kompetensförsörjning för personalen. Analysen ska vara klar senast den sista februari nästa år. Därefter tar regeringen ny ställning.
För de 350 anställda blir det alltså ytterligare en period av väntan.
– Det är svårt när man aldrig varit utsatt för något sådant, säger ST-fackets ordförande Marianne Parswald. Vi har bara expanderat tidigare.
En del medlemmar frågar redan efter turordningslistor, men det är för tidigt att tala om, framhåller hon.
Ett hundratal av SPVs anställda arbetar inom uppdragsverksamheten vid sidan av det statliga myndighetsområdet.
GD Peder Törvall tror att extra satsningar kommer att krävas för att verket ska kunna behålla kompetensen under omställningen.
– Vi måste vara beredda att betala för den kompetens som behövs, kanske ta in konsulter och söka särskilda bonuslösningar som kopplas till förlängda uppsägningstider, säger han.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.