För tre år sedan deltog brevbäraren Therese Karlsson i Postnords pilotprojekt med varannandagsutdelning. Nu tycker hon att de nya rutinerna har satt sig.
På Arbetsförmedlingens kundtorg i Malmö märks coronapandemins effekter på arbetsmarknaden tydligt. Samtidigt som trycket har ökat fortsätter reformeringen av myndigheten – som för kundtorgets medarbetare innebär att de ska avveckla sig själva.
Länsstyrelserna fick raskt organisera om för att kunna ta hand om tillsynen enligt den nya pandemilagen. I Skåne har många medarbetare lämnat sina ordinarie tjänster för att arbeta med att besöka butiker och andra verksamheter. En av dem är handläggaren Sara Flinck.
Therese Karlsson och hennes kolleger är de första Postnordanställda som prövar att bara dela ut brev varannan dag. Det har lett till nya arbetsmiljöproblem. Nu arbetar man för att hitta lösningar på dem innan resten av landet ska följa efter.
Kvaliteten i posttjänsterna är oförändrad, men medarbetarnas arbetsmiljö behöver ses över. Det skriver Postnord i sin delredovisning till Post- och telestyrelsen, PTS, av pilottestet med varannandagsutdelning.
Det är överfullt på landets slutna anstalter. På många håll har enkelrum gjorts om till dubbelrum. På Fosieanstalten i Malmö märker Hannes Henricson och hans kolleger hur arbetsmiljön påverkas när de intagna trängs ihop allt tätare.
Det är positivt att Styr- och resursutredningen vill ge lärare och forskare ökat inflytande, menar fackliga förtroendevalda och forskare som Publikt talat med. Men Linda Wedlin, professor i företagsekonomi på Uppsala universitet, befarar i likhet med fackliga företrädare att en ökad frihet för lärosätena att fördela sina resurser kan leda till konflikter.
Medarbetarna på Högskolan i Halmstad erbjuds regelbundet utbildning i normkritik. Ett bra verktyg för att få syn på egna omedvetna föreställningar, tycker Sofia Heikkilä Svensson.
I Stockholm är frustrationen stor över omlokaliseringen av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Ellen Gosdoum är en av de få anställda som flyttar med. I Växjö, där det nya kontoret håller på att byggas upp, har man stor respekt och förståelse för kollegernas situation – samtidigt som man hurrar högt.
Facket har fått igenom sin linje vad gäller villkoren för de anställda som berörs av ESF-rådets flytt. I stället för att tvingas säga upp sig själva när en del av myndigheten flyttar till Gävle, har de nu sagts upp av arbetsgivaren. Därmed får de upp till ett års uppsägningslön och löper inte längre risk för att förlora a-kassa.
Frågan hur beslut ska fattas delar högskolevärlden. På Lunds universitet håller man fast vid traditionen med kollektivt, kollegialt beslutsfattande. Andra lärosäten, bland dem Malmö högskola, har infört en chefshierarki – en ordning som mött mycket protester. Här sammanträder samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsens arbetsutskott vid Lunds universitet. Foto: Julia Lindemalm.
Medarbetarna på ett antal danska myndigheter får inte längre betald ledighet vissa storhelger. Men eftersom kontoren är stängda då, tvingas de i stället ta semester.