Annons:

Kritik mot handläggningstider

HÖGSKOLAN2008-11-27

Högskoleverket riktar skarp kritik mot Stockholms universitet för långa handläggningstider för examensbevis. Studenter tvingas vänta fyra-fem månader efter avlagd examen.

Stockholms universitet har blivit anmält flera gånger för långa handläggningstider när det gäller att utfärda examensbevis. Högskoleverket fick en anmälan från en manlig student som avlagt magisterexamen i kemi. Han hade begärt sitt examensbevis i februari och fick det i juni, efter fyra månaders väntan. En kvinnlig student anmälde till Justitieombudsmannen, JO, att hon fått vänta från april till augusti. JO lämnade anmälan vidare till Högskoleverket för handläggning.

Det är fjärde gången i år som Högskoleverket kritiserar Stockholms universitet för de långa väntetiderna. Enligt högskoleförordningen har den student som begär det rätt att få ett examensbevis, och förvaltningslagen ställer krav på myndigheter att handlägga ärenden så snabbt som möjligt. JO har tidigare kritiserat handläggningstider på två och en halv månad för att de varit för långa.

Stockholms universitet har till Högskoleverket uppgett att problemen beror på att personal på den aktuella enheten slutat. I sitt beslut anser verket att det är anmärkningsvärt att man ännu inte kommit tillrätta med problemen, eftersom det gått ett år sedan den första anmälaren begärde att få sitt examensbevis.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA