Dålig koll på utlandsstudenter

HÖGSKOLAN2008-11-05

Varken regeringen eller lärosätena vet vilka effekter den växande andelen utländska studenter har. Det skriver Riksrevisionen i en rapport.

Läsåret 2006/2007 fanns 28 000 utländska studenter inskrivna vid svenska universitet och högskolor. Av dem hade 17 000 kommit hit på eget initiativ, de övriga var utbytesstudenter. Regeringen har satt som mål att öka rekryteringen av internationella studenter. Enligt regeringens nationella strategi kan studenterna vara en tillgång för undervisnings- och forskningsmiljöernas utveckling och kvalitet. Och enligt högskolelagen ska universitet och högskolor främja förståelsen för andra länder och internationella förhållanden.

Nu konstaterar Riksrevisionen att målen inte följs upp. Det är också oklart hur lärosätenas verksamhet påverkas.

– Regeringen och lärosätena vet inte om fler internationella studenter ger de effekter man önskar. Det behövs bättre uppföljning av målen och intentionerna. Då finns större förutsättningar att ta ställning till fortsatt inriktning och omfattning av rekryteringen av internationella studenter, säger riksrevisor Karin Lindell i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen har tittat närmare på tre lärosäten – Kungliga tekniska högskolan, Dalarnas högskola och Blekinge tekniska högskola. Granskningen visar att det inte finns någon uppföljning av hur verksamheten främjar kulturell förståelse eller hur resursanvändningen påverkas inom lärosätena. Granskningen tyder på att svenska och internationella studenter oftast inte deltar i samma utbildningar och att språkkunskaperna varierar. Hur de utländska studenterna bidrar till kulturell förståelse är oklart, menar Riksrevisionen.

Granskningen visar också att de utländska studenterna kräver omfattande arbetsinsatser i antagningsprocesserna. Riksrevisionen vill att regeringen och lärosätena förbättrar sin uppföljning och förbättrar systemen för antagning och uppehållstillstånd för studier.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA