Den nya förbundsstyrelse för ST som valdes på kongressen innehåller fem nya namn. Publikt har ställt frågor till alla styrelsens ledamöter om deras bakgrund och prioriteringar.
Precis som flera andra fackförbund har ST för första gången provat en helt digital kongress, med 122 delegater framför varsin skärm runt om i landet. ”Det fungerade förvånansvärt väl”, anser Jeanette Väfors från Lantmäteriet, som deltog från sitt hemmakontor.
ST ska bland annat arbeta för att ta en stark roll i samhällsdebatten, utveckla de anställdas inflytande och öka den fackliga organisationsgraden. Den inriktningen har kongressen beslutat om för förbundets arbete den kommande fyraårsperioden.
När STs kongress diskuterade förbundsekonomin ifrågasatte flera kongressombud att anslagen till förbundets avdelningar skulle räknas upp samtidigt som det finns ett sparbeting på den förbundsgemensamma verksamheten. Det slutade med att förbundsstyrelsen backade på den punkten.
”Jag är jätteglad och otroligt hedrad”, säger Britta Lejon, som omvalts till ordförande i ST i ytterligare fyra år. Mikael Sandberg, som valdes till andre vice ordförande efter en omröstning mellan fyra kandidater, säger efter valet att han känner sig lite omtumlad. I styrelsevalet följde dock inte kongressen fullt ut valberedningens förslag.
Britta Lejon fortsätter att leda ST under de kommande fyra åren. När STs kongress på tisdagen valde ny högsta ledning för förbundet gick valberedningens förslag till ordförande och vice ordförande igenom. Men det blev en jämn votering om posten som andra vice ordförande.
I ett nytt handlingsprogram om socialförsäkringen kräver ST en kraftig höjning av bidragsdelen i studiemedlen och rätt att studera under sjukskrivning och arbetslöshet. ST vill också se höjda pensionsavgifter och att delpension ska vara en rättighet för individen.
Förbundsstyrelsen ville att ST skulle avvakta med att ta beslut i frågan om förbundet ska erbjuda medlemmarna privata sjukförsäkringar. Trots det röstade en knapp majoritet av ombuden på STs kongress igenom en motion som sätter stopp för den möjligheten.
Under måndagen startade STs uppskjutna kongress. De 123 ombuden ska bland annat besluta om vilken inriktning förbundets verksamhet ska ha de närmaste fyra åren, välja förbundsstyrelse samt besvara motioner från avdelningar och medlemmar. Kongressen är helt digital på grund av coronapandemin.
Det är bäddat för personvalsstrider vid STs kongress nästa vecka. Tre personer som nominerats till viceordförandeposter i förbundet är beredda att kandidera mot valberedningens förslag.
I höst ska ST välja en ny förbundsstyrelse. Publikt har frågat de nominerade om deras bakgrund och hjärtefrågor. Att värva fler medlemmar, att stärka det lokala fackliga arbetet och att verka för en bättre arbetsmiljö är prioriterade frågor för många av dem.
STs valberedning föreslår att Britta Lejon omväljs som förbundets ordförande, för en tredje mandatperiod. ”Det är jätteroligt och ansvarsfullt att bli föreslagen, men jag vill inte föregå kongressens beslut”, säger hon.
Osäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
Coronasmittan hotar planeringen inför STs kongress i maj. Förbundsstyrelsen har ännu inte fattat beslut om vad som ska hända, men jobbar nu på en plan B, enligt förbundsordförande Britta Lejon.
I två motioner till förbundets kongress i maj argumenteras för att ST inte ska erbjuda medlemmarna privata sjukvårdsförsäkringar. I andra motioner finns bland annat krav på att förbundet ska arbeta för arbetstidsförkortning och ha ett större fokus på förebyggande arbete mot hot och våld.