DI avvisar förslag till register

INTEGRITET2009-09-11

Datainspektionen, DI, riktar skarp kritik mot utredningsförslaget att personuppgifter ska samlas i ett centralt dataregister för uppföljning av sjukvård och socialtjänst.

Om Socialtjänstdatautredningens förslag går igenom går vi ifrån den försiktighet och det integritetsskyddsperspektiv som hittills präglat lagstiftningen inom socialtjänsten och sjukvården, skriver DI i sitt remissvar. Det skulle innebära ett paradigmskifte i synen på skyddet av individens personliga integritet:

– Det ligger i allas intresse att socialtjänsten blir mer effektiv. Men vi ifrågasätter om behovet av att förbättra socialtjänsten och dess samverkan med hälso- och sjukvården verkligen kan rättfärdiga en så omfattande spridning och kartläggning av uppgifter på individnivå om en stor andel av landets befolkning, säger DIs chef Göran Gräslund i ett pressmeddelande.

Utredningens föreslår flera åtgärder i syfte att effektivisera och kvalitetssäkra socialtjänsten och dess samverkan med hälso- och sjukvården. DI välkomnar en lagreglering av hur personuppgifter hanteras inom socialtjänsten och hos Socialstyrelsen. Men de förslag som innebär att socialtjänsten får ökade möjligheter och skyldigheter att lämna personuppgifter till Socialstyrelsen avvisas av DI. Också de ökade möjligheterna för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och Socialstyrelsen att utbyta personuppgifter säger DI nej till.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA