Utrymme för fler studenter

HÖGSKOLAN2009-08-11

Universitet och högskolor gjorde inte av med hela anslaget förra året. Enligt Högskoleverkets årsrapport finns det därför kapacitet att ta emot fler studenter under 2009.

Kostnaderna för utbildning och forskning vid universitet och högskolor var nästan 50 miljarder kronor under 2008. Drygt hälften var kostnader för forskning och forskarutbildning och resten kostnader för utbildning på grund- och avancerad nivå. Två av tre lärosäten redovisar överskott av verksamheten. Större delen av det samlade överskottet stod Lunds universitet och Karolinska institutet för.

Trots att antalet helårsstudenter ökade kunde lärosätena under förra året bara göra anspråk på 17,8 miljarder kronor av de totala takbeloppen på 19 miljarder kronor. Det innebär att det finns kapacitet att ta emot fler studenter 2009, skriver Högskoleverket i sin årsrapport.

Den undervisande och forskande personalen vid universitet och högskolor ökade med 400 heltidsanställda förra året. Totalt var 24 000 sysselsatta med forskning och utbildning, omräknat till heltidstjänster. Fyra av tio av dessa var kvinnor, medan mindre än två av tio professorer var kvinnor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA