Tre av fyra telefoner underkända

TCO2004-05-31

Bara var fjärde testad mobiltelefon klarar de hårdare strålningsgränser TCO Development satt upp. Ingen telefon från Nokia eller SonyEricsson uppfyllde kraven.

TCO vill minimera de eventuella riskerna med mobiltelefoner genom att sätta en ny och strängare standard för strålning. Man har också testat ergonomin. Tillverkarna har nu möjlighet att certifiera sig för standarden, precis som för TCOs bildskärmsstandard.

Men tillverkare och operatörer har hittills snarast visat ett aktivt ointresse för saken, och TCOs utvecklingsbolag TCO Development har varit tvungna att köpa in telefoner för testning.

Strålning mäts enligt ett så kallat SAR-värde (Specific Absorption Rate) i watt per kilo kroppsvävnad när mobilen sänder med maximal effekt. Världshälsoorganisationen WHOs rekommenderade gränsvärde är 2,0 W/kg, medan TCO nu sätter gränsen vid 0,8 W/kg.

Även denna lägre nivå klarar faktiskt 19 av de 25 testade telefonerna. Men nålsögat krymper när man också tar hänsyn till mobilens kommunikationsförmåga. Om förmågan är god behöver mobilen inte gå med full effekt, och då minskar strålningen till huvudet. Tolv mobiler hade dålig kommunikationsförmåga enligt testkraven.

Tre av testmobilerna föll till slut på dålig ergonomi, exempelvis brister i knapparnas placering eller teckenstorlek.

Bara sju modeller klarade samtliga krav: två Panasonic, två Vodafone, en Samsung, en Motorola och en LG.

TCOs gränsvärde för strålning har fått kritik från WHO och Statens strålskyddsinstitut, SSI, som anser att gränsvärdet 2,0 W/kg är vetenskapligt testat och riskfritt ur hälsosynpunkt.

Men TCO hävdar att osäkerheten om de långsiktiga hälsoriskerna fortfarande är stor, och att man bör uppmuntra användning av bästa möjliga teknik.

–Det finns inget som säger att användarna inte har rätt att ställa högre krav än de riktlinjer och normer som myndigheterna sätter upp, säger Jan Rudling, VD på TCO Development.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA