HO översvämmas av anmälningar

HO2005-08-17

De senaste dagarna har Handikappombudsmannen, HO, fått in drivor av anmälningar om otillgänglighet för funktionshindrade. Bakom anmälningarna står aktionen Marschen för tillgänglighet.

– Otillgänglighet är ett enormt problem, men det tycks vara en icke-fråga i media, säger Hans Filipsson, själv rullstolsburen och koordinator för aktionen.

– Ytterst handlar det här om mänskliga rättigheter. Vissa människor behandlas helt enkelt som andra klassens medborgare.

Hans Filipsson lyfter fram USA som exempel. Där är otillgänglighet som förhindrar människor att av fysiska skäl få tillgång till lokaler och tjänster sedan 1990 likställd med annan diskriminering. Den fastighets- eller affärsägare som inte lever upp till lagen kan stämmas inför domstol och dömas att betala skadestånd.

Sedan lagen infördes har USA, enligt Filipsson, blivit världens mest tillgängliga land för funktionshindrade.

Ingen svensk lag

I Sverige finns ingen tvingande lagstiftning. Diskrimineringskommittén utreder frågan och ska lämna sitt betänkande i början av nästa år.

– Vi vill att otillgänglighet ska klassas som den diskriminering den faktiskt är. Då blir det möjligt att väcka talan vid civil domstol. Det ger upprättelse för individen och gör det möjligt att åstadkomma en förändring, säger Hans Filipsson.

– Jag tror att det är politiskt ointresse och myter om höga kostnader som gör att det går så trögt.

HO Lars Lööw deltar som expert i Diskrimineringskommittén, och har tagit fram underlag för kommittén som skulle innebära att otillgänglighet räknas som diskriminering i lagens mening:

– En lagstiftning löser naturligtvis inte allt, men vi skulle kunna komma tillrätta med en rad problem. Det här är i hög grad en individuell fråga, och en lag skulle göra det möjligt för individen att få både upprättelse och kompensation. Och erkännande av att man är en fullvärdig människa.

Inte över en natt

– Men det samhälle vi har byggt under lång tid kommer naturligtvis inte att kunna förändras över en natt, konstaterar Lars Lööw och påpekar att det måste finnas en skälighetsaspekt i vilka åtgärder som t ex kan åläggas en fastighetsägare för att skapa tillgänglighet.

De anmälningar som nu strömmar in – aktionen räknar med att det kommer att landa 1 500 anmälningar hos HO de närmaste dagarna – kommer HO att hantera utifrån plan- och bygglagen, PBL. Enligt PBL måste man göra något åt enkelt åtgärdade hinder.

– Det jag som HO kan göra med anmälningarna är att kontakta tillsynsmyndigheten, kommunernas byggnadsnämnder, och påtala att här finns enkelt åtgärdade hinder och be dem titta på ärendet och återrapportera till mig, säger Lars Lööw.

Handikappombudsmannen Lars Lööw
Handikappombudsmannen Lars Lööw

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA