Chefsjobb blir lediga i staten

ARBETSMARKNAD2009-02-03

Nya möjligheter att göra karriär i staten öppnas de närmaste åren, då mängder av höga chefer uppnår pensionsåldern. Det visar en rapport från Arbetsgivarverket.

Fram till år 2015 kommer nästan var fjärde statsanställd att gå i pension. Totalt kommer 50 000 statligt anställda att uppnå ordinarie pensionsålder de närmaste sex åren. Enligt rapporten från Arbetsgivarverket är två grupper överrepresenterade i den generation som nu kommer att pensioneras – chefer och administrativ personal med låga löner.

– En hög andel av de 40-talister som går i pension är chefer, vilket kommer att öka karriärmöjligheterna både för de som redan är statligt anställda och för andra, säger Arbetsgivarverkets generaldirektör

Göran Ekström i ett pressmeddelande.

Enligt Göran Ekström öppnar pensionsavgångarna också möjligheter för rationaliseringar på myndigheterna. Hur många av de 50 000 pensionärerna som kommer att ersättas genom nyrekrytering blir beroende av möjligheterna att rationalisera. Det är i första hand inom gruppen lågavlönade administratörer, till övervägande delen kvinnor, Arbetsgivarverket förutser rationaliseringar.

Enligt rapporten kommer generationsväxlingen att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män i staten. Bland 40-talisterna är männen i högre grad chefer eller har mer kvalificerade jobb än kvinnorna. I yngre åldrar är andelen kvinnor med kvalificerade jobb högre än för den generation som nu går i pension.  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA