Varannan skulle vilja byta jobb

TCO2010-04-12

Varannan svensk mellan 30 och 55 år skulle byta jobb och/eller arbetsgivare om de fick vidareutbildning. Det visar en TCO-rapport som Novus Opinion gjort.

Novus Opinion har intervjuat 2 000 personer i åldrarna mellan 30 och 50 år. Varannan av de tillfrågade (47 procent) skulle byta yrke eller arbetsgivare om de fick möjlighet att gå igenom en ettårig vidareutbildning. Men hälften av dem som skulle vilja det säger att de inte har möjligheten att vidareutbilda sig på sitt nuvarande jobb och lika många uppger att de inte kan vidareutbilda sig på egen hand av ekonomiska skäl.

En av fyra säger att de inte ens fått den vidareutbildning eller kompetensutveckling de skulle behöva för sina nuvarande arbetsuppgifter och en av tre att de inte fått utbildning för arbetsuppgifter de skulle vilja ha hos den nuvarande arbetsgivaren. 84 procent säger att de absolut eller troligen skulle vidareutbilda sig om de fick ersättning motsvarande a-kassa under tiden.

– Att så många som varannan arbetstagare väljer att stanna kvar för att de saknar vidareutbildning är negativt för den enskilde, men också ett hinder för ekonomisk tillväxt. Om så många vill vidare i yrkeslivet utan att få möjlighet till det, leder det också till fler arbetsrelaterade besvär, fler sjukskrivningar och sämre löneutveckling, säger TCO-ordföranden Sture Nordh i ett pressmeddelande.

Undersökningen har tagits fram inför en konferens om högre utbildning som TCO genomför på onsdag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA