Vakter utan kollektivavtal hos Polisen

POLISEN2013-06-14

Polisen i Västernorrland ska hyra in personal från ett vaktbolag som saknar kollektivavtal. ST-avdelningen är mycket kritisk och tycker att staten ska värna kollektivavtalen som en garant för drägliga arbetsvillkor.

I stället för att bemanna arresten med egna vakter väljer Polisen i Västernorrland att köpa in flera tjänster från ett vaktbolag. Men bolaget som man har valt, Bevaka, saknar kollektivavtal.

Enligt Karin Svenning, ordförande för ST inom polisväsendet, lämnade just Bevaka in det lägsta budet vid upphandlingen. Hon anser att myndigheten i alltför hög utsträckning prioriterar att spara pengar, i stället för att se till verksamhetens bästa.

– Och vi ifrågasätter arbetsgivarens värdegrund när de väljer ett företag som inte har kollektivavtal. Det fanns ju andra att välja på.

Hon tycker att frågan är principiellt viktig.

– Staten ska se till att de som jobbar har drägliga villkor. Då kan man inte strunta fullständigt i om bolagen som man anlitar har kollektivavtal, säger hon.

Hon ser flera fördelar med att välja anställd personal framför inhyrd.

– Anställd personal kan göra annat när det inte finns några intagna i arresten. Till exempel får inhyrd personal inte slå i våra register på samma sätt som vår egen personal.

Thomas Nilsson, som är operativ chef på Polismyndigheten i Västernorrland, betonar att myndigheten inte bryter mot några lagar eller regler. Han hänvisar till att Bevaka har ett avtal med Rikspolisstyrelsen som har löpt sedan 2010.

– De här tjänsterna är en del av det avtalet. Men när det löper ut i slutet av det här året kommer det bli aktuellt med en ny upphandling där man kan ta in sådana här aspekter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA