Fr v: Kerstin Wennberg, Susanna Jansson och Kay Hjulbäck.
Bild: Sören Fröberg
Fr v: Kerstin Wennberg, Susanna Jansson och Kay Hjulbäck.

ST-turné besökte oroligt Nutek

NUTEK2008-10-22

På Nutek har förberedelserna avstannat helt inför avvecklingen nästa år och apatin sprids bland de anställda. Det framgick på ett av förbundets arbetsplatsbesök under ST-veckorna.

Mötet är en del i den landsomfattande turnén till statliga arbetsplatser, som STs förbundsstyrelse gjorde under två veckor i september och oktober. Turnén omfattade mer än hundra arbetsplatser från norr till söder.

På plats diskuterade ST-företrädarna arbetsmiljö med både medlemmar och blivande medlemmar. Utgångspunkt var STs arbetsmiljöundersökning, som presenterades vid mötena. Den visar bland annat att mer än hälften av STs medlemmar känner sig stressade på jobbet och att en dryg tredjedel inte anser sig ha något inflytande över sitt arbete.

Oro för övertalighet

På Nutek infann sig dryga tjugotalet deltagare, som vittnade om att arbetsmiljön inte är den bästa just nu. Nutek och Glesbygdsverket ska läggas ned i samband med att en ny myndighet bildas nästa år. Diskussionen rörde oron för övertalighet och att de anställda i två månaders tid har levt i ovisshet om vem som blir ny generaldirektör.

– Det vittnar om brist på respekt från regeringens sida, ansåg en mötesdeltagare.

En kollega hoppades på coachning när det väl blir dags att eventuellt söka nytt jobb.

Eftersom besked dröjt så länge har förberedelserna inför verkets avveckling stannat av och apatin spridit sig bland de anställda. Det som är känt är att starten för den nya myndigheten skjutits upp till 1 april nästa år och att den får mindre pengar att röra sig med än vad Nutek haft.

Från STs centrala kansli deltog ombudsman Marie-Therèse Gyllhede som tog upp Trygghetsstiftelsens roll och det statliga trygghetsavtalet. Förbundsstyrelsen representerades av Bosse Olsson, ST inom Nutek, och Per Sunneborn, ST inom Kriminalvården.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA