Minskad stress motar infarkt

ARBETSMILJÖ2012-10-08

Genom minskad stress på jobbet kan risken för att drabbas av hjärtinfarkt minska, visar en studie från Stockholms universitet.

Det finns ett tydligt samband mellan stress på arbetet och hjärtinfarkt. Det visar en undersökning som bygger på data från 13 studier i flera olika europeiska länder. Studierna omfattar närmare 200 000 personer och är utförda vid olika tidpunkter de senaste dryga 20 åren.



Den aktuella studien, som nyligen publicerats i tidskriften The Lancet, visar att risken att drabbas av kranskärlssjukdomar kan minskas med upp till 20 till 30 procent genom minskad stress på arbetet.



”Studiens omfattning gör att vi statistiskt kan bevisa ett samband mellan stress och hjärtsjukdomar. Att detta tidigare antagande är statistiskt klarlagt är viktigt för planering av framtida åtgärder inom arbetsmiljöområdet”, säger Töres Theorell, professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA