Inget brott i samband med Mats Löfvings död

POLISEN2024-08-12

Förundersökningen mot den förre rikspolischefen Anders Thornberg för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död är nedlagd. Enligt beslutet var arbetsmiljöansvaret vid tiden för Mats Löfvings död delegerat till annan.

I juli beslutade förundersökningsledaren Lars Morand, chefsåklagare vid vid särskilda åklagarkammaren, att lägga ned förundersökningen mot förre rikspolischefen Anders Thornberg. Bakgrunden till brottsmisstankarna och förundersökningen var det händelseförlopp som ledde till att den tidigare regionpolischefen Mats Löfving i februari 2023 tog sitt liv.

Mats Löfving utsågs till regionpolischef i Stockholm under hösten 2020. Uppdraget innebar att han också blev ställföreträdande rikspolischef. I december 2022 omplacerades han till Polismyndighetens rättsavdelning, sedan ett antal beslut han fattat som polischef blivit ifrågasatta.

Dåvarande rikspolischefen Anders Thornberg tillsatte den särskilde utredaren Runar Viksten att göra en genomlysning av det som skett. Vid en direktsänd presskonferens i februari 2023 presenterade han sin utredning och menade att Polismyndigheten borde överväga om Mats Löfving borde skiljas från sin anställning eller omplaceras.

Händelserna ledde till att Arbetsmiljöverket åtalsanmälde Polismyndigheten för misstänkt arbetsmiljöbrott. Enligt anmälan fanns det bland annat brister i hur Polismyndigheten bedömt arbetsmiljöriskerna med anledning av Mats Löfvings utsatta situation.

Den förundersökning som inleddes med brottsrubriceringen arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död har nu lagts ned. Enligt chefsåklagaren Lars Morands beslut var arbetsmiljöansvaret för Mats Löfving vid tiden för hans död delegerat till annan än Anders Thornberg. I beslutet konstateras också att ett antal åtgärder hade vidtagits för att säkerställa hjälp och stöd till Mats Löfving i samband med att han fick lämna sin tjänst.

Anders Thornberg är numera landshövding i Halland.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA