EU-parlamentet ser över reglerna

EU-PARLAMENTET2011-04-01

Partigrupperna i Europaparlamentet har enats om att se över uppförandereglerna för ledamöterna och bestämmelserna för lobbyverksamhet efter den senaste tidens avslöjanden.

De senaste veckorna har två parlamentsledamöter tvingats att lämna sina uppdrag, medan en tredje uteslutits av sin egen partigrupp, sedan de anklagats för att ha tagit emot mutor. Nu har parlamentets talmanskonferens enats om att tillsätta en grupp parlamentsledamöter för att göra en översyn av reglerna:

”Vi måste noggrant granska vad vi förväntar oss av parlamentsledamöter, både vad gäller deras eget uppförande och deras kontakter med utomstående intressen av olika slag”, säger talmannen Jerzy Buzek i ett pressmeddelande.

Talmannen har också gått med på att EUs antibedrägeribyrå Olaf ska få undersöka den avslöjade muthärvan, skriver de svenska fackens Brysselkontor. Olaf ska få göra en ”administrativ” undersökning, men inte en brottsundersökning. Byrån kommer inte att tillåtas att komma in på ledamöternas rum eller undersöka deras datorer så länge de har immunitet, skriver Brysselkontoret.

De som lämnat sina uppdrag i Europaparlamentet är Ernst Strasser, kristdemokrat från Österrike, och Zoran Thaler, socialdemokrat från Slovenien. Den tredje mutanklagade Adrian Severin från Rumänien har vägrat att avgå, men har uteslutits ur den socialdemokratiska gruppen och sitter kvar som politisk vilde.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA