Peter Hansson berättade om IT-utveckling på en av inspirationsdagarna. Cecilia Järbur är personalutvecklare på Chalmers HR-avdelning.
Bild: Jerker Andersson
Peter Hansson berättade om IT-utveckling på en av inspirationsdagarna. Cecilia Järbur är personalutvecklare på Chalmers HR-avdelning.

Mötesplats för bra idéer

PÅ JOBBET: HÖGSKOLAN2013-10-01

På en stor arbetsplats kämpar varje enhet ofta för att uppfinna hjulet på egen hand. För att undvika det samlar Chalmers tekniska högskola i Göteborg arbetsmiljöombud och chefer på alla nivåer en gång om året för att sprida goda exempel.

Inspirationsdagen har blivit ett återkommande arrangemang sedan den anordnades för första gången för fyra år sedan.

– När man har 17 ganska självständiga institutioner är det inte så mycket utbyte som sker automatiskt. Man behöver skapa forum för viktiga samtal, säger Cecilia Järbur, personalutvecklare på Chalmers HR-avdelning.

Ämnen som har funnits med på programmet är bland annat systematiskt arbetsmiljöarbete i praktiken, hur man kan arbeta praktiskt med kultur- och värderingsarbete på institutionerna och nya sätt att upptäcka och analysera ohälsa hos personalen.

– En institution hade beställt ut uppgifter om varför personal kontaktar företagshälsovården. Varje individ var förstås helt anonym. Det är viktig information för att arbeta förebyggande med hälsofrågor, menar Cecilia Järbur.

Idéer till programmet brukar dyka upp när arbetsmiljöingenjören och jämställdhetssamordnaren på Chalmers besöker institutionerna för att följa upp universitetets jämlikhetsarbete.

– Ibland är det lättare för dem att upptäcka alla goda exempel än för dem som arbetar i verksamheten varje dag.

Peter Hansson är avdelningschef på universitetets bibliotek. På en inspirationsdag berättade han om hur biblioteket som enda institution fick helt godkänt i arbetsmiljörevisionen. Framför allt pratade han om en metod för IT-utveckling som har förbättrat arbetsmiljön.

– Chalmers har 2 800 anställda så jag är väldigt positiv till sådana här mötesplatser. Mitt enda önskemål är att det borde komma fler höga chefer, som är i beslutande ställning i verksamheten.

Jean-Marc Orliaguet är ordförande för ST på Chalmers. Facket har inte varit inblandat i satsningen på inspirationsdagar, men han är ändå positiv till initiativet.

– Framför allt tror jag att det är bra att cheferna har en tydligare dialog med varandra. I en stor organisation kan det vara svårt att sprida viktig information.

Han tror att satsningen också gynnar samtalen mellan fack och arbetsgivare.

– Ju bättre dialog cheferna har mellan sig, desto lättare är det för oss att ha en bra dialog med dem. När de har en samsyn får vi en tydligare motpart, i stället för att ha en massa olika motparter som vi försöker samtala med.

Tips för dig som vill arrangera inspirationsdag

  • Var observant på vad som fungerar bra i dag.
  • Bjud in personal som har gjort en positiv satsning, det kan gälla både stort och smått.
  • Det behöver inte vara flott! En halvdag med fika i en egen lokal fungerar bra.
  • Se till att få med en riktigt hög chef. Det ger tyngd och visar att frågorna är viktiga.
  • Håll arrangemanget enkelt så att ni orkar ordna det flera gånger.
  • Håll er till samma tidpunkt varje år för att skapa förväntningar på inspirationsdagen.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA