Många riskerar indragen ersättning

FÖRTIDSPENSION2009-01-22

Tiotusentals förtidspensionärer kan riskera att bli av med sina ersättningar. De har inte nåtts av information om Försäkringskassans nya regler för den som deltidsarbetar.

Sedan årsskiftet är det tillåtet för förtidspensionärer att ha arbetsinkomster utan att drabbas av avdrag på ersättningen. Upp till 40 000 kronor per år får man tjäna innan bidraget från Försäkringskassan börjar trappas ner. Men förutsättningen är att man ansöker hos myndigheten om att få arbeta vid sidan om.

Hittills är det bara drygt 2 000 av de cirka 313 000 som har sjukersättning på heltid som har kommit in med en ansökan. Och det är oroande få, säger Bertil Thorslund, som är analytiker vid Försäkringskassan, till Dagens Nyheter:

– De flesta verkar ha missat att de nu måste ansöka om att få arbeta eller fortsätta det arbete de redan har. Ansöker de inte om steglös avräkning säger reglerna att de kan bli av med sin sjukersättning. Det är en riskabel situation som de befinner sig i nu.

Under 2006 deklarerade cirka 30 000 förtidspensionärer att de hade arbetat. Enligt Bertil Thorslund ger det en indikation av hur många som faktiskt är berörda.

– Förr eller senare måste vi följa reglerna och då måste den här gruppen ha fått i väg sina ansökningar, annars kan det bli katastrofala beslut för dem, säger Bertil Thorslund till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA