Gott jobbläge men varslen ökar

ARBETSMARKNAD2008-05-13

Arbetslösheten är fortsatt låg, men varslen om uppsägning ökar och de nyanmälda lediga jobben har blivit färre, visar Arbetsförmedlingens månadsstatistik.

I slutet av april var 2,9 procent av dem som skulle kunna ta ett jobb inskrivna som arbetslösa vid Arbetsförmedlingen. Det är den lägsta siffran sedan 1991, och antalet sjunker fortfarande.

Jämfört med april förra året är det också färre som gått utan jobb under lång tid eller är deltidsarbetslösa. Antalet ungdomar som gått arbetslösa i mer än 100 dagar har minskar från 10 000 till 5 000. Arbetsförmedlingen räknar med att siffran sjunker ytterligare under året, tack vare den nystartade jobbgarantin för ungdomar.

Men samtidigt varnar Arbetsförmedlingen för en försvagning av arbetsmarknaden. Färre arbetslösa får jobb jämfört med samma period förra året, antalet varsel har fördubblats och färre lediga platser nyanmäls. Antalet nyinskrivna vid förmedlingen har ökat något, för första gången på tre år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA