Fuskundersökning dras tillbaka

FORSKNING2011-09-09

Vetenskapsrådet drar nu tillbaka ett tidigare utlåtande om oredlighet i forskning. I utlåtandet anklagades en professor i Göteborg för fusk. Enligt rådet finns frågetecken i utredningen.

2008 gjorde Göteborgs universitet och Karolinska Institutet, KI, en anmälan, och sommaren 2010 kom Vetenskapsrådets expertgrupp för utredning av misstänkt oredlighet i forskning med sitt utlåtande. Där påpekades flera fall av grov oredlighet i forskningen och ett fall av mycket grov oredlighet.

Men sedan dess har frågetecken dykt upp kring hur oredlighetsutredningen bedrivits, något som inte får förekomma när en enskild person utpekas, skriver Vetenskapsrådet i ett pressmeddelande. Rådet har JO-anmälts för bristande diarieföring i samband med handläggningen av ärendet. Efter anmälan har en intern granskning visat på bristande systematik, dålig ordning och otillräcklig dokumentation av arbetet med utredningen.

”Det här är naturligtvis mycket pinsamt för oss. Men det viktiga är inte hur vi känner oss, den enskilda personens rättssäkerhet kommer i första hand”, säger generaldirektör Mille Millnert i pressmeddelandet.

Myndigheten skriver i pressmeddelandet att man inte vill att någon skugga ska falla på expertgruppens sakkunniga. Enligt Mille Millnert är det Vetenskapsrådet som har brustit i att upprätthålla en arbetsprocess av den kvalitet man kan förvänta sig av en statlig myndighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA