ESV varnar regeringen

EKONOMI2005-09-02

Ekonomistyrningsverket (ESV) höjer ett varnande pekfinger när regeringen nu aviserar nya kostsamma reformer i budgeten för nästa år – marginalerna till utgiftstaket blir för små enligt ESVs budgetprognos.

Det behövs inte stora förändringar av arbetslöshet eller sjukförsäkring för att de statliga utgifterna redan för i år ska stiga över det av riksdagen fastställda utgiftstaket, skriver ESV. Enligt verkets rekommendationer bör det finnas en marginal mellan budgeterade kostnader och utgiftstaket på 1,5 procent när man går in i ett nytt år. När verket nu har räknat in det faktiska utfallet till och med juli är marginalen för de fem månader som återstår av 2005 bara 0,3 procent.

Om den öppna arbetslösheten under resten av året skulle hamna en halv procentenhet högre än beräknat ökar utgifterna med mer än en miljard kronor – och med tre miljarder 2006.

– Det finns inget utrymme för beslut om nya utgifter 2005 och 2006 om de inte finansieras med motsvarande utgiftsminskningar, skriver ESV.

Och ännu värre kommer det att bli bortanför år 2008, påpekar verket. Då börjar förändringen av befolkningssammansättningen att drabba statsbudgeten. Allt fler pensionärer ska försörjas av allt färre förvärvsarbetande:

– Det finns goda skäl att ta tillvara dagens gynnsamma situation och skapa en buffert i statens finanser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA