Dagis stänger utanför kontorstid

ARBETSLIV2009-09-14

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid. Det visar en undersökning gjord av föreningen Makalösa föräldrar.

Enligt undersökningen, som gjordes i somras, är det bara fyra av tio kommuner som har barnomsorg utanför kontorsarbetstid. I en motsvarande granskning gjord av TCO februari 2008 erbjöd hälften av kommunerna denna service.

Helene Sigfridsson, generalsekreterare i Makalösa föräldrar, säger i ett pressmeddelande att kommunerna drar in på barnomsorgen när ekonomin är tuff, men att det är en kontraproduktiv besparing. Ensamstående föräldrar med skift- eller kvällsarbete kan tvingas att säga upp sig från sina jobb när barnomsorgen inte fungerar.

Vänsterpartiet kräver med anledning av undersökningen lagstiftning om rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid.

”Det är dags att bygga en barnomsorg som följer utvecklingen i arbetslivet. Allt mer arbete utförs på obekväm arbetstid”, kommenterar Ulla Andersson, vänsterpartiets talesperson i ekonomipolitiska frågor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA