Brister hos förmedling och a-kassor

IAF2007-10-03

Arbetsförmedlingens och a-kassornas insatser för dem som är arbetslösa på deltid har stora brister, visar en rapport från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

Under vissa förutsättningar har den som utan egen förskyllan fått sin arbetstid sänkt från heltid till deltid rätt att få a-kassa för att komplettera den sänkta arbetsinkomsten.

Den som avvisar heltidsjobb eller arbetsmarknadsprogram och inte gör aktiva försök att få mer arbete är inte berättigad till ersättning.

Arbetsförmedlingens uppdrag är att tillsammans med sökande, arbetsgivare och fack förbättra den deltidsarbetandes möjligheter att få ökad sysselsättning. Drygt hälften av länsarbetsnämnderna har enligt rapporten särskilda samarbetsgrupper med systematisk uppföljning.

Enligt IAFs kartläggning organiseras arbetet olika mellan arbetsförmedlingar och län och bara ett fåtal länsarbetsnämnder har program som med kort varsel kan anvisas deltidsarbetslösa. Överhuvud taget erbjuds deltidsarbetslösa deltagande i program i långt mindre omfattning än helt arbetslösa. Deltidsarbetslösa får mer sällan anvisningar till arbete av arbetsförmedlingen.

Också när det gäller den löpande kontrollen finns brister, anser IAF. Mindre än hälften av a-kassorna uppger att de gör en aktiv löpande sexmånadersprövning av ersättningsrätten för deltidsarbetslösa. Vad den prövningen innebär varierar dessutom mellan kassorna. I sin rapport till regeringen föreslår myndigheten en översyn av regler, riktlinjer och sanktioner när det gäller ersättning till de deltidsarbetslösa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA