Brister hos Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2012-12-17

Det finns fortfarande kvar brister i Arbetsförmedlingens hantering av återkallande av beslut om anvisningar till arbetsmarknadspolitiska program. Det konstaterar IAF efter en förnyad granskning.

Inspektionen för arbetsmarknadsförsäkringen, IAF, konstaterade efter en omfattande granskning år 2010 att det fanns brister i Arbetsförmedlingens sätt att hantera ärenden kring arbetsmarknadspolitiska program. Bland annat tillåter myndighetens tekniska system att handläggare gör felaktiga val av orsak till återkallande av anvisningar inom jobbgarantin för ungdomar. IAF kritiserade också Arbetsförmedlingen för att det saknades diarieföring när beslut om anvisning till arbetsmarknadspolitiska program omprövas.

I en förnyad granskning i juni 2012 upptäckte IAF att bristerna fortfarande fanns kvar. Den 25 juni införde Arbetsförmedlingen en rutin för diarieföring av omprövningsärenden. Beroende på att diarieföring infördes så sent har delar av IAFs granskning inte kunnat genomföras.

Under första halvåret 2012 har Arbetsförmedlingen registrerat en felaktig orsak till återkallande inom jobbgarantin för ungdomar i vart femte ärende. IAF har inte haft möjlighet att avgöra om det handlar om felregistreringar eller om regelverket har tillämpats felaktigt.

IAF påpekar också oklarheter i Arbetsförmedlingens rutiner när det gäller överklaganden och rättelser av felaktiga beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA