Arbetsförmedlingen får bakläxa

ARBETSFÖRMEDLINGEN 2009-09-29

Två gånger på kort tid har Arbetsförmedlingen fått bakläxa av Statens överklagandenämnd. Felen begicks i samband med vårens rekrytering av jobbcoacher.

Under en hektisk period anställde Arbetsförmedlingen 740 jobbcoacher runt om i landet. Rekryteringen sköttes lokalt och på många håll gick man inte den formella vägen – jobben anslogs på förmedlingens kontor och många gick till de arbetssökande.

Och i åtminstone två fall blev det fel. I Kalmar och Norrköping anställdes personer som saknade den treåriga gymnasieexamen som var ett grundkrav för anställning.

Det var olyckligt, tycker Lars-Erik Backström i STs avdelningsstyrelse.

– Vi ska vara den bästa rekryteringsfirman i Sverige, säger han.

Sedan två personer överklagat har Statens överklagandenämnd upphävt förmedlingens beslut i Kalmar och Norrköping och ålagt myndigheten att i stället anställa dem som överklagat.

– Vi gjorde fel helt enkelt. Jag tror absolut inte att det var medvetet. Rekryteringsgruppen rörde ihop gymnasie- och högskolepoäng, kommenterar Ingrid Gustafson, chef för Arbetsförmedlingens södra personalområde, rekryteringen i Kalmar.

När det nu ska rekryteras bortemot 2 000 nya arbetsförmedlare kommer man att återgå till den vanliga formella processen, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Inlagt av Kenneth M Forsberg (ej verifierad) ons, 09/30/2009 - 22:39
Ja visst är det så...visst blev det fel! Ingrid Gustafsson överprövade ett fall själv och konstaterade att det inte var något fel begånget....Idag ser hon annorlunda på saken. För att vinna respekt och minska skadan är det dock rimligt att be om ursäkt till alla andra som sannolikt blev felbehandlade men som aldrig fick chansen att kunna få sin sak prövad. För att återupprätta folkets förtroende borde en utredning tillsättas som går igenom samtliga anställningar och som därefter åtminstone agerar för att kontakta dem som behandlades illa i syfte att be om ursäkt och för att försöka kompensera för de felaktigheter som har begåtts.
Inlagt av Lars (ej verifierad) fre, 10/02/2009 - 00:59
Det tråkigaste är kanske inte att Af i Norrköping och Kalmar anställt personer som inte har treårig gymnasieexamen, utan att de rekryterats jobbcoacher internt i Norrköping som inte skrivit en ansökan för att få jobbet. Vidare har Af i Norrköping bara anställt en (av 13) som är coachutbildad. Det fanns minst två diplomerade coacher till som sökte jobb, genom att skicka in ansökan, som jobbcoach som inte fick jobb som jobbcoach.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA