Tord Fredriksen arbetar på Socialstyrelsens lokalkontor i Falun. <br> FOTO: LEIF FORSLUND
Tord Fredriksen arbetar på Socialstyrelsens lokalkontor i Falun. <br> FOTO: LEIF FORSLUND

Sympatiskt med fackförbund för alla

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2011-03-22

Namn: Tord Fredriksen Ålder: 41 år Bostad: Radhus i Gävle Familj: Sambo och två döttrar Yrke och arbetsplats: Inspektör på Socialstyrelsens regionkontor i Örebro, placerad på lokalkontoret i Falun Månadslön: 31 400 kronor

Arbetsuppgifter: Socialstyrelsen utövar tillsyn över verksamheter inom socialtjänsten, hälso- och sjukvården och smittskyddet. Mitt område är individ- och familjeomsorgen inom socialtjänsten, vilket innebär att jag granskar verksamheter där barn och familjer placeras, Statens institutionsstyrelses hem och hem för ensamkommande flyktingbarn. Dessutom utövar jag tillsyn över kommunens handläggning av barnärenden, exempelvis barnavårdsutredningar eller familjerättsärenden.

Socialstyrelsens region i Örebro har tillsyn över sju län i mellersta Sverige, så mitt arbete innebär mycket resor eftersom vi besöker de verksamheter och kommuner som vi granskar. Om vi upptäcker brister kan vi kräva att arbetsgivaren ska åtgärda dem inom en viss tid, och som yttersta åtgärd kan vi stänga verksamheten.

Jag svarar också på många frågor från tjänstemän i kommunerna och allmänheten.

                                               — •l• —

Fritid: Jag umgås med familjen och engagerar mig i barnens aktiviteter. Jag tränar lite, lyssnar på musik och läser böcker.

                                               — •l• —

Det bästa med jobbet: Det är möjligheten att fördjupa sig i olika sakfrågor. Och så alla trevliga kolleger!

                                               — •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Framförhållningen på olika nivåer skulle kunna vara bättre. Allt från min egen, till Socialstyrelsens och regeringens. En annan sak är att arbetsbelastningen är hög. Det beror på att vi inte är ikapp med rekryteringen sedan Socialstyrelsen tog över den sociala tillsynen från länsstyrelserna. Men det är arbetsgivaren medveten om.

                                               — •l• —

Därför är jag med i ST: Jag har alltid varit med i facket och jag tycker att ST är sympatiskt eftersom det är ett fackförbund för alla. Det är viktigt att det finns en stark part för arbetstagarna på arbetsmarknaden, antalet ger styrka.

                                               — •l• —

Viktigaste frågan för facket: Lönen är viktig, men facket borde jobba mer med frågor kring arbetstiden. Jag anser att det är för otydliga gränser mellan arbetstid och fritid. För mig som är tjänsteman med mycket resor är en stor fråga att även restiden definieras som arbetstid. En annan viktig fråga för facket är att stå för demokrati på arbetsplatsen.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA