Regeringen vill förenkla avlyssningsbeslut

RÄTTSVÄSENDET2020-02-28

Regeringen vill göra det enklare för de brottsbekämpande myndigheterna att använda sig av hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation. Syftet är att göra brottsbekämpningen effektivare.

I en lagrådsremiss konstaterar regeringen att det i kriminella kretsar är vanligt att använda anonyma simkort i mobil­telefoner och att misstänkta byter ut både kort och telefoner för att försvåra avlyssning. Med dagens regler måste ett nytt beslut om avlyssning fattas i domstol varje gång ett sådant byte sker.

Regeringen föreslår nu att processen förenklas så att nya tillstånd till hemlig avlyssning ska kunna meddelas utan att rätten måste hålla ett sammanträde i frågan.

”Genom det förenklade förfarandet kommer domstolen att kunna meddela sitt beslut snabbare än idag, eftersom man inte behöver vänta in ett sammanträde. Det får till följd att inkopplingen av en ny avlyssning kommer att kunna ske snabbare och på så sätt kommer glappet som uppstår när kriminella byter eller använder flera nummer eller utrustningar att minska. På så sätt möjliggör det här en effektivare brottsbekämpning”, kommenterar inrikesminister Mikael Damberg, S, lagrådsremissen i ett pressmeddelande.

Myndigheterna ska kunna använda det förenklade förfarandet om det redan finns ett gällande tillstånd om avlyssning efter en förhandling i domstol. Det nya tillståndet ska gälla ett nytt telefonnummer, en annan adress eller en annan elektronisk kommunikationsutrustning. Ett krav är att ansökan eller anmälan gäller samma person, och grundas på samma omständigheter som det tidigare tillståndet. Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2020.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA