Kronofogden ber om mer pengar – ”Mycket ansträngt läge”

KRONOFOGDEN2024-03-20

200 miljoner kronor i tillskott nästa år, 300 miljoner kronor 2026. Det är vad Kronofogden behöver utöver den planerade tilldelningen i budgetpropositionen för att kunna fullfölja sitt uppdrag, enligt myndigheten.

Att svenskarna drabbats av inflation och lågkonjunktur märks tydligt hos Kronofogden, som har rekordhöga inflöden av ärenden. I budgetunderlaget för perioden 2025–2027 begär myndigheten 75 miljoner kronor i ökat anslag redan under 2024. Nästa år behövs enligt Kronofogden ytterligare 200 miljoner kronor, och från 2026 och framåt 300 miljoner kronor mer, utöver vad regeringen aviserat i sin budgetproposition.

Skälet är helt enkelt att Kronofogden anser att det råder ett ”mycket ansträngt läge”.

”Kronofogdens bedömning är att vi inte kan hantera vårt uppdrag och de krav och förväntningar som uttrycks i budgetpropositionen med tillgängliga medel. Utmaningarna kommer att bestå under överskådlig tid”, skriver myndigheten.

I regeringens budgetproposition ligger det planerade förvaltningsanslaget till Kronofogden på en relativt jämn nivå för perioden 2024–2027, cirka 2,2 miljarder kronor.

Enligt Kronofogden finns det flera skäl till att ytterligare pengar behövs. Mängden ärenden som kommer in har ökat kraftigt. Kronofogden pekar också på regeringens förväntningar på att myndigheten ska förkorta väntetiden för ansökningar om betalningsförelägganden, öka arbetet mot brottslighet och fortsätta investeringarna i digitalisering.

Utvecklingen riskerar i stället att gå åt motsatt håll, varnar Kronofogden. Utan extra medel väntas väntetiderna bli längre, arbetsbelastningen öka och förtroendet för myndigheten hos allmänheten försämras. Den så kallade ärendebalansen uppskattas växa kraftigt.

Redan under innevarande år beräknar Kronofogden att det saknas motsvarande 440 årsarbetskrafter för att klara arbetet.

”En ytterligare konsekvens av en allt för ansträngd situation är att arbetsmiljön försämras då medarbetarna känner sig otillräckliga och uppgiften upplevs som oöverstiglig”, skriver Kronofogden, och varnar för att anställda kan sluta.

De efterfrågade 300 miljoner kronorna skulle motsvara just cirka 440 årsarbetare. Men att anställa alla samtidigt är inte möjligt, varför Kronofogden i budgetunderlaget föreslår en successiv höjning av anslaget.

Antal ärenden ökar

  • Antalet ansökningar om betalningsförelägganden blev rekordhögt under 2023, 1 450 012.
  • Antalet gäldenärer i verkställighet det högsta på 18 år 2023, 496 108.
  • Antalet ansökningar om skuldsanering nådde rekordnivå 2023, drygt 34 000.

Källa: Kronofogden

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA