Finanspolitiska rådet vädjar om mer
Regeringens finanspolitiska råd vill ha mer resurser. Rådet ställer också frågan till regeringen om inte myndigheten skulle sortera under riksdagen i stället för under regeringen.
Finanspolitiska rådet är en myndighet under regeringen. Nu skriver rådet att man ofta uppfattas som rådgivare till regeringen – i stället för som en oberoende granskare av den ekonomiska politiken.
Det finns alltså skäl att tydliggöra rådets oberoende ställning i förhållande till regeringen, skriver man i ett brev till regeringen. Ett förslag är att låta myndigheten, som inrättades för tre år sedan, i stället sortera under riksdagen – på samma sätt som Riksbanken och Riksrevisionen gör.
Rådet vill också ha mer resurser för att kunna utföra sitt uppdrag med hög kvalitet. Man föreslår därutöver att mandatperioderna för rådets medlemmar förlängs. De nuvarande mandatperioderna på ett år är för korta på ett granskningsinstitut. Perioderna bör förlängas till tre år och en ledamot bör sitta i högst sex år, enligt rådet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.