Sparkade chefer fick miljonbelopp
Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg säger till Norrköpings Tidningar att Publikts uppgifter om att chefer fått sparken inte stämmer. Men Publikt kan avslöja att Kriminalvården betalat ut 4,6 miljoner kronor i avgångsvederlag till chefer som tvingats lämna myndigheten.
I veckans nummer skrev Publikt om hur medarbetare på Kriminalvården känner sig skrämda till tystnad och om hur mer än 15 höga chefer sparkats, omplacerats eller lämnat sina jobb självmant sedan Nils Öberg tillträdde som generaldirektör 2012.
Publikt rapporterade också om hur Kriminalvården under Nils Öbergs ledning anlitat en konsultfirma som drivs av en bekant till honom. Företagets slutsatser får hård kritik av en av landets främsta organisationsexperter, Anders Ivarsson Westerberg. Dessutom granskar Konkurrensverket också hur själva upphandlingen gått till.
Nils Öberg har vid flera tillfällen erbjudits att kommentera Publikts uppgifter, men har hela tiden avböjt.
Men när Norrköpings Tidningar i dagens tidning refererar Publikts uppgifter väljer Nils Öberg att gå i svaromål till tidningen, trots att Publikt fortsatt att söka honom.
Till Norrköpings tidningar säger Nils Öberg att han inte håller med om att chefer fått sparken:
”Vi har gjort en stor omorganisation och ser över chefsrollerna inom ramen för den. Flera av cheferna har behövts i nya positioner, andra har lämnat för jobb inom andra myndigheter. Vi bygger en organisation utifrån den kompetens som finns”, säger han.
Men Publikt har varit i kontakt med många av de chefer som lämnat Kriminalvården sedan Nils Öberg tillträdde. Flera av dem har tvingats bort. Några fick sparken vid sittande bord efter att Nils Öberg förklarat att han saknat förtroende för dem.
Det finns också dokument som visar att Kriminalvården betalat ut 4,6 miljoner kronor i avgångsvederlag till fyra av de chefer som slutat. Det motsvarar cirka 15-16 månadslöner per person. I några fall betalades ersättningen ut efter långdragna förhandlingar.
Enligt de undertecknade dokumenten har cheferna slutat på egen begäran, men enligt uppgifter till Publikt har de tvingats lämna myndigheten.
”Att underteckna uppgörelsen var enda sättet att få ut avgångsvederlaget”, säger Gunilla Ternert, en av de sparkade cheferna, till Publikt.
För Norrköpings Tidningar väljer Nils Öberg också att kommentera den kritik som riktas mot honom från STs avdelningsordförande inom Kriminalvården, Per Sunneborn. Han säger sig vara oförstående till uppgifterna om att det skulle råda en rädsla för honom på myndigheten.
”Jag vet inte vad fackordföranden Sunneborn bygger sin kritik på”, säger Nils Öberg till Norrköpings tidningar, och fortsätter: ”Min bild av situationen är den rakt motsatta. Vi har skapat förutsättningar för en ny öppenhet”.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.