Annons:

En scen ur filmen Brev till en seriemördare. Foto: Mantaray film
En scen ur filmen Brev till en seriemördare. Foto: Mantaray film

Skotten mot hennes lillebror blir film

KULTUR: FILM2017-03-07

På väg till fotbollsträningen skjuts sextonårige Kamal Masri. I medierna spekuleras om kriminalitet och hämnd. Men familjen är helt oförstående. Senare säger polisen att de misstänker serieskytten Peter Mangs. Nu har Kamals syster Manal Masri gjort långfilmen Brev till en seriemördare. 

Av:  Ingegerd Rönnberg

Med filmen försöker Manal Masri få svar på frågan vad som egentligen hände, bearbeta det trauma som attentatet orsakade och ge uttryck för familjens sorg och oro. Samtidigt är filmen något betydligt större. Den ger en bild av ett samhälle där barn skjuts på öppen gata och berättar om människorna bakom rubrikerna.

Att dramatisera berättelsen var på sätt och vis naturligt för Manal Masri, eftersom hennes arbete är att berätta historier. I sin hemstad Malmö är hon en känd kulturprofil. Hon har gjort flera kortfilmer, jobbat med radiodrama och startat och drivit den uppmärksammade teatergruppen Foratt.

– Men visst har jag många gånger tvivlat på – och fått oroliga frågor kring – om jag verkligen ska göra den här oerhört känsliga filmen, säger hon. I början tänkte jag heller inte själv medverka. Sedan insåg jag att det var nödvändigt.

Filmen är uppbyggd som en thriller – för att historien är sådan och för att Manal Masri älskar kriminalgåtor. Under de sju år hon har jobbat med filmen har hon gjort mycket research – hon har intervjuat poliserna som arbetat med brottsutredningen och Mattias Gardell som skrivit boken Raskrigaren om Peter Mangs, läst rättegångsprotokoll och försökt spåra de historiska rötterna till det som hänt.

Till slut tog hon mod till sig och skrev ett brev till Peter Mangs, som 2012 dömdes till livstids fängelse för två mord och flera mordförsök i Malmö. Han var misstänkt även för skjutningen av Kamal Masri, men dömdes aldrig för den. Han har dock berättat saker som placerar honom på brottsplatsen, och som bara skytten kan veta, berättar Manal Masri.

– Jag skrev nog om brevet till honom tusen gånger. I början var det på flera sidor med många långa formuleringar. Till slut bestod det bara av tre enkla rader.

Hon fick svar. Vad Peter Mangs svarade vill hon ska bli en överraskning för biobesökarna. Till en början trodde hon även att hon ville ha med honom i filmen, men insåg snart att det vore att ge gärningsmannen för mycket uppmärksamhet.

Under arbetet med filmen har Manal Masri insett att berättelsen har växt från det lilla till det stora perspektivet.

– Barn ska kunna växa upp trygga och säkra i Sverige. Det är också absurt att etnicitet ska spela roll när barn blir skjutna och att offren genast misstänkliggörs. Medierna fokuserar dessutom alldeles för mycket på förövarna. Fokus bör ligga på brottsoffren och hur de anhöriga påverkas.

Samma dag som Sydsvenskan avslöjade att Manal Masri arbetade med filmen sköts ännu ett barn i Malmö.

– Det kändes spöklikt och rev upp såren igen, säger hon. Även senare har vi ju fått fasansfulla nyheter om liknande skjutningar på olika håll. Det här är ett problem för hela Sverige.

Manal Masris intention med Brev till en seriemördare är inte att skildra sin bror som ett offer utan att ge honom upprättelse. Kamal var inte kriminell eller med i något gäng, säger hon.

– Han var minstingen i familjen som mamma och pappa var närmast sjåpiga med. De brukade alltid köra honom till fotbollsträningen. Kvällen Kamal sköts var första gången han själv fick ta sig dit. Han var så stolt och sa att han skulle hålla sig i bra form genom att cykla.

Det första beskedet familjen fick av sjukhuset var att Kamal varit med om en cykelolycka. Stunden när de fick veta att han skjutits med fem skott, varav ett på nära håll direkt i hjärnan, är som en dimma för Manal Masri. Chocken och smärtan närmast förblindade henne. Mirakulöst nog överlevde Kamal, efter en lång sjukhusvistelse, och medverkar i filmen.

Händelsen fick familjemedlemmarna att vända sig inåt och grubbla över alla obesvarade frågor. Hade Kamal fiender, och vem kunde vilja hämnas? Så kom polisens besked om Peter Mangs och kullkastade alla hämndteorier.

– Jag vet att Brev till en seriemördare är en stark berättelse och jag är mycket hoppfull inför mottagandet, men självfallet också nervös, säger Manal Masri.

Premiär i hela landet 24 mars

  • Brev till en seriemördare har premiär på biografer över hela landet 24 mars. Filmen bygger på en verklig händelse – mordförsöket på ett barn och en familj i chock och smärta. För manus och regi står Manal Masri, syster till den skjutne 16-åringen Kamal Masri, och det är hennes långfilmsdebut. Hon är regissör och teaterproducent, utbildad vid Stockholms dramatiska högskola. I sin hemstad Malmö har hon startat och drivit den uppmärksammade teatergruppen Foratt.

En annan film på samma tema

  • Under våren har ännu en film baserad på Peter Mangs dåd i Malmö 2009–2010 premiär. Manuel Conchas Den enda vägen är dock en helt fiktiv historia om två bröder, varav den ena skjuts av en okänd gärningsman.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA