Annons:

Handläggarna inom etableringsuppdraget har fått ta ansvar för allt fler nyanlända. »Vi vet att ledningen uppvaktar departementet för att få mer resurser. Det är helt klart det som behövs«, säger STs avdelningsordförande, Fredrik Andersson.
Bild: Mats Erlandsson
Handläggarna inom etableringsuppdraget har fått ta ansvar för allt fler nyanlända. »Vi vet att ledningen uppvaktar departementet för att få mer resurser. Det är helt klart det som behövs«, säger STs avdelningsordförande, Fredrik Andersson.

Pressat läge för Arbetsförmedlingens anställda

ARBETSFÖRMEDLINGEN 2016-06-02

Arbetsförmedlingens personal dignar under arbetsbördan att ta hand om tusentals nyanlända till Sverige. Medarbetarna är stressade och allt fler sjukskriver sig eller väljer att sluta på myndigheten

– Många av våra nyanställda har redan sagt upp sig. Jobbet här blev inte som de hade tänkt sig, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST på Arbetsförmedlingen.

Den främsta förklaringen till det ansträngda läget är att allt fler från fjolårets stora flyktingvåg börjar komma in i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag, som handlar om att skapa förutsättningar för nyanlända snabbt ska kunna studera eller få arbete. Samtidigt påverkas även andra delar av myndigheten.

– Etableringsuppdraget har vuxit enormt och det är flera på varje kontor som arbetar med det. Men det påverkar också andra verksamheter, dels eftersom medarbetare flyttas till etableringsuppdraget, men också för att nyanlända efter en tid räknas som långtidsarbetslösa, säger Fredrik Andersson.

Om man lägger till att medarbetare blir sjuka eller helt enkelt slutar så blir det hela som en ond cirkel, förklarar ST-ordföranden.

Arbetsförmedlingen har anställt mycket folk under senare tid, men flera av dem har redan slutat.

– De har insett att arbetsbelastningen var en annan än de trodde när de kom hit, samtidigt som kommuner och andra myndigheter är ute och drar i folk, säger Fredrik Andersson.

Arbetsförmedlingen har i sina prognoser redan tidigare varnat för att situationen kommer att bli värre om inte anslaget till etableringsuppdraget höjs.

– Vi vet att ledningen uppvaktar departementet för att få mer resurser. Det är helt klart det som behövs. Vi är eniga med ledningen om problembilden, säger Fredrik Andersson.

Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag

  • Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag ska skapa förutsättningar för nyanlända att snabbt kunna studera eller få arbete.
  • Anslaget till uppdraget har sjunkit under flera år vilket medfört att handläggarna fått ansvar för allt fler deltagare.
  • Myndighetens egna uppföljningar visar att ökade resurser stärker deltagarnas ställning på arbetsmarknaden.
  • Anslaget för etableringsuppdraget är knappt 1,4 miljarder kronor 2016.
  • I sin senaste prognos begär Arbetsförmedlingen ytterligare en halv miljard kronor för att klara uppdraget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA