Otillgänglighet kan bli diskriminering
Bristande tillgänglighet för personer som har funktionsnedsättningar ska förbjudas och bli en del av diskrimineringslagen. Det föreslår regeringens utredare Hans Ytterberg.
Förbudet mot bristande tillgänglighet för funktionshindrade ska enligt förslaget gälla alla delar av samhället.
Den som driver en verksamhet eller äger ett hus kan få böter om ”skälig” anpassning inte har gjorts. Vad som är skäligt ska bland annat bero på vad företaget har råd att betala och hur stor nyttan blir för personer med funktionsnedsättningar. Därför är kraven lägre för till exempel småföretagare med en liten butik.
Många krav på tillgänglighet i byggnader och kollektivtrafiken finns redan, men uppfylls inte, enligt utredaren Hans Ytterberg.
Restauranger, små butiker, skolor och allmänna kommunikationer påverkas mest av lagförslaget, tror han.
Hans Ytterberg anser att förslaget om det genomförs inte behöver innebära några stora kostnader. Det behöver inte kosta många tusenlappar att köpa en lös ramp, en enkel dörröppnare eller ta bort trösklar, menar han. Att hjälpa kunder att hämta fram varor eller bära brickor kan också göra butiken eller restaurangen mer tillgänglig.
- En del saker är så enkla att de kan beskrivas som vänlighet, artighet och hyfs.
Hans Ytterberg betonar att ökad tillgänglighet också kan ge intäkter och samhällsekonomiska vinster, som fler kunder i butiken eller mindre behov av assistenter.
Att klassa bristande tillgänglighet som diskriminering är kontroversiellt. Hans Ytterbergs utredning blev klar i början på året, och förslagen har diskuterats ända upp på partiledarnivå under våren.
Är tiden mogen för att bredda diskrimineringslagen?
- Om tiden inte är mogen nu så vet jag inte när den blir det. Under lång tid har diskrepansen mellan vad politikerna sagt och vad de har gjort varit närmast skamlig, säger Hans Ytterberg.
Nu ska förslaget på remiss. Samtidigt har Statskontoret fått uppdrag att räkna på kostnaderna en gång till. Lagen föreslås träda i kraft 1 juli 2012.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.