Namnet Sterka knyter an till vår idé
Flera debattörer kritiserar STs förbundsstyrelses förslag att förbundet ska byta namn till Sterka. Ordförande Britta Lejon svarar.
Jag vill tacka för era synpunkter på namnförslaget Fackförbundet Sterka.
Vi är en enig förbundsstyrelse som föreslagit det nya namnet, och vi gör det utifrån flera utgångspunkter. Vi vill få större inflytande på våra arbetsplatser och då behöver vi värva fler. Ska vi lyckas med det är det viktigt att öka kännedomen om vårt gemensamma fackförbund. Vi ser i mätningar att det bland dem vi vill värva finns en låg kännedom om ST, trots att vi har jobbat med namnet länge. Det är dessutom så att vi sammanblandas med andra aktörer, bland annat ett politiskt parti.
Namnet Sterka knyter an till vår idé om att vi i facket blir starkare tillsammans. Det är också tydligt kopplat till vårt uppdrag, att stärka medlemmarnas arbetsmiljö och villkor. Förslaget att stava det Sterka handlar om att vi vill ha ett egennamn, i stället för ett verb.
Det är också viktigt att förbundet har ett namn som inkluderar alla våra medlemmar och välkomnar nya medlemmar. Utvecklingen har gått åt det hållet att en del av det som förr var statligt numera är bolagiserat och privatiserat – även de som arbetar i dessa verksamheter måste känna sig välkomna i förbundet.
Britta Lejon, ordförande i fackförbundet ST
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.