Myndighets kärnkraftsexperter kan få flytta
Runt hälften av Strålsäkerhetsmyndighetens anställda får sina jobb flyttade från Stockholm till Katrineholm nästa höst. ”En smärre katastrof för myndigheten och verksamheten”, säger Michael Wallin, STs avdelningsordförande.
Sittandes på ett nyligen påskrivet hyreskontrakt för nya lokaler i Solna tog de anställda på Strålsäkerhetsmyndigheten emot beskedet på onsdagsmorgonen.
Omkring 120 av myndighetens tjänster flyttas till Katrineholm i november 2018. Resten kommer att sitta kvar i en alldeles för stor lokal, säger Michael Wallin, ordförande för ST inom Strålsäkerhetsmyndigheten.
– Lokalerna här tar en stor del av vår budget enligt vår ekonomichef, och de presenterade ingen lösning för hur man ska komma ur det nu på mötet, säger han.
Enligt Michael Wallin ska beskedet om det nyskrivna hyreskontraktet, som är på sex år, ha nått regeringen sent i processen.
– Då hade man väl redan bestämt sig för att driva igenom flytten, säger han.
Michael Wallin fick förhandsinformation om regeringens flyttplaner på tisdagskvällen. Resten av de omkring 300 anställda informerades under onsdagen.
Han beskriver stämningen bland de anställda som chockartad. Få trodde att myndigheten låg i riskzonen för omlokalisering. För verksamhetens del är det förödande, menar Michael Wallin.
– Vi har svårt att rekrytera som det är redan i Stockholm och det kommer inte att bli bättre i Katrineholm. Många anställda är dessutom attraktiva på arbetsmarknaden, det finns inte så många i Sverige som har den här kompetensen, säger han.
Det enda positiva Michael Wallin ser med regeringens besked är att myndigheten själv får anpassa verksamheten och bestämma vilka anställda, avdelningar eller enheter som i slutänden omlokaliseras till Södermanland. Enligt de uppgifter han har fått kommer ledning och generaldirektör att sitta i Katrineholm efter november 2018.
– Det här kommer ta energi, tid och resurser från vår tillsyns- och annan verksamhet. Och det kommer att påverka strålsäkerheten för hela Sverige, säger Michael Wallin.
Ett annat problem för myndigheten är att pågående rekryteringar kan avstanna.
– Vi har en stor kärnkraftsavdelning där flertalet tjänster är svårrekryterade och det är svårt att rekrytera personal om de inte vet var de blir placerade, säger Michael Wallin.
Bland platsannonserna på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida efterfrågas kompetens till tjänster som bland annat radonfysiker och inspektörer av kärnkraftverk.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.