»Det är jättemärkligt att inte ta med frågor om högsta ledningen i medarbetarundersökningen«, säger Lina Bäckström, ST-medlem på Södertörns högskola, som tycker att de anställdas åsikter måste tas på allvar.
Bild: Casper Hedberg
»Det är jättemärkligt att inte ta med frågor om högsta ledningen i medarbetarundersökningen«, säger Lina Bäckström, ST-medlem på Södertörns högskola, som tycker att de anställdas åsikter måste tas på allvar.

Missnöje med ledningen på högskolan

HÖGSKOLAN2013-11-06

Det saknades frågor om högsta ledningen i medarbetarundersökningen vid Södertörns högskola. Men i fritextsvaren väller missnöjet fram. Efter ett halvår utan respons från arbetsgivaren kräver nu ST att ledningen tar tag i förtroendeproblemet.

Av:  Therese Säfström

– Man kan inte bara sticka huvudet i sanden och vänta på att det ska gå över. För det gör det inte, säger Sofie Edlund, ST-ordförande på Södertörns högskola.

Hon beskriver ett massivt missnöje mot högsta ledningen, något som också kommer fram i fritextsvaren. Anställda skriver bland annat att Södertörns högskola »har utvecklats till en diktatur«, att »personalmötena närmast är parodiska« och uppmanar ledningen att »upphöra med skendemokrati«.

Ett beslut som kritiseras särskilt är ledningens flytt till ett nyrenoverat våningsplan på högsta våningen mitt under besparingstider. Bara den som har särskild behörighet får komma in.

– Plötsligt fick vi höra att man byggde om. Det är klart att det kan finnas bra motiv till det, men vi vet egentligen inte varför. Sådant skapar misstro, säger Karin Nilson, styrelseledamot i ST-sektionen.

bakgrundet till missnöjet är bland annat den omorganisation som genomfördes förra hösten. Ämnesområden splittrades och sex institutioner blev fyra.

– Det skapade ett starkt missnöje. Ledningen lyckade inte kommunicera varför förändringarna behövde göras, säger Karin Nilson.

När medarbetarundersökningen genomförts antog ST att arbetsgivaren skulle komma med åtgärder för att förbättra förtroendet.

– I stället presenterades resultatet från medarbetarundersökningen som om det såg bra ut, säger Sofie Edlund.

Nu har ST och Sacoförbundet SULF vid ett extrainkallat möte med ledningen ställt krav på att arbetsgivaren ska agera.

ST-medlemmen Lina Bäckström arbetar som programsekreterare på Södertörns högskola. Hon säger att den hierarkiska strukturen på högskolan är påtaglig.

– Jag ser mig själv som »längst ned« i organisationen. Om jag känner mig väldigt långt ifrån ledningen, så gäller nog också det omvända.

Hon skulle vilja att rektorn och ledningen tog sig tid att besöka institutionerna på eget initiativ.

Och efter medarbetarundersökningen borde ledningen ha agerat direkt, i stället för att vänta, anser hon.

– Det är bara att göra sig själv en björntjänst. Det blir snack i stället. När man har bestämt sig för att låta medarbetarna komma med åsikter, då ska man också ta dem på allvar.

Rektor Moira von Wright tycker inte att högskolan på något sätt har mörkat den kritik som kommit fram i undersökningen. Hon anser också att de beslut som har fattats har varit väl förankrade.

– Jag tycker inte att jag ska behöva försvara mig. Det kommer kritik vid omorganisationer.

Däremot beklagar hon att frågorna i medarbetarundersökningen inte omfattade högsta ledningen. Enligt Moira von Wright har ledningen vidtagit åtgärder för att öka förtroendet, bland annat genom att försöka hitta former för mer kontakt.

Hur tänkte ni när ledningen fick sina nya lokaler?

– Fastighetsägaren förordade det. Vi saknade mötesrum och ledningen satt inte samlad, det var problematiskt. Att alla inte har tillträde är en säkerhetsfråga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA