Hon har högst lön av landets myndighetschefer
Trafikverkets nya generaldirektör, Lena Erixon, har högst lön bland myndighetscheferna i staten. Därmed går hon förbi Polismyndighetens chef Dan Eliasson, som tidigare hade den högsta lönen. Av de tio bäst betalda cheferna är fyra kvinnor och sex män.
Denna artikel publicerades 2016 och löneuppgifterna är inte längre aktuella. En artikel med aktuella uppgifter finns högst upp i denna lista.
Regeringen har nyligen fattat beslut om nya löner för statens myndighetschefer. Lena Erixon på Trafikverket får en ny lön på 159 000 kronor i månaden. Innan hon blev generaldirektör på Trafikverket 1 september i fjol var hon myndighetschef på Försvarets materielverk, där hon tjänade 128 200 kronor i månaden.
Tvåa på lönetoppen är förra årets etta, rikspolischef Dan Eliasson, vars nya lön är 156 500 kronor. Dan Eliasson toppade lönelistan även 2014, när han var chef för Försäkringskassan.
Ny på tredje plats är hans efterträdare som generaldirektör på Försäkringskassan. Ann-Marie Begler tillträdde hösten 2015 och får nu 153 300 kronor i månadslön. Hon kommer närmast från samma post på den betydligt mindre myndigheten Statens skolinspektion.
– Jag började som socionom och har haft en god löneutveckling, det går inte att säga annat, konstaterar hon.
Ann-Marie Begler säger att socialdepartementet vid lönesättningen var noga med att hon inte skulle halka efter, utan att hon skulle ha en liknande lön som generaldirektörerna på jämförbara myndigheter.
På tio i topp-listan finns fyra kvinnor och sex män. Vid förra lönerevisionen var bara två av de tio högst betalda cheferna kvinnor. 2007 fanns det inte någon kvinna bland de tio myndighetscheferna med högst lön.
– Det är bra att staten går framåt när det gäller jämställdhet och jämställda löner för toppchefer, säger STs ordförande Britta Lejon.
Hon konstaterar att de chefer som tjänar mest ansvarar för komplexa verksamheter med mycket personal.
– De högst upp på listan har också ansvar för myndigheter med omsättning och upphandlingar i miljardklassen och stora rättsliga system eller utbetalningssystem. Skulle de jobba inom näringslivet skulle lönen vara högre.
Lönerna för de allra högst betalda myndighetscheferna ligger nära statsminister Stefan Löfvens lön på 160 000 kronor. Britta Lejon tycker att det säger mer om statsministerns lön än om myndighetschefernas. Samtidigt anser hon att avståndet till övriga tjänstemän är för stort.
– De högsta cheferna ska ha bra betalt. Det handlar snarare om att övriga tjänstemän ska ha mer. Även de utför i dag mycket mer komplexa arbetsuppgifter än förut, säger Britta Lejon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Trevligt att se att kompetenta människor får de löner som den konkurrensutsatta marknaden anser de är värda.
Att statliga chefer också tjänar pengar är säkert trevligt det också, trots att lönen inte är kopplad till resultat eller verksamhetens egen lönsamhet.
Med vänliga hälsningar från en OSA-anställd lärare med den facila lönen om ca 13k netto/månad, tillika utanför LAS.
Rikard, lärare