Forskare: Lagen har blivit mer jämställd

FÖRDJUPNING: ARBETSMILJÖ2017-03-28

Skyddsombudens jobb förenklas med den nya föreskriften eftersom de kan ställa tydligare krav. Dessutom har arbetsmiljölagstiftningen blivit mer jämställd, enligt arbetsmiljöforskaren Maria Steinberg.

– De flesta andra föreskrifter skyddar industriarbetare, som traditionellt sett är män. Den här skyddar också kvinnor och personer som jobbar på kvinnodominerade arbetsplatser, säger Maria Steinberg, jurist och forskare inom arbetsmiljörätt vid Örebro universitet.

Föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö tvingar cheferna att skaffa sig kunskaper inom området. Rättsligt har dessutom Arbetsmiljöverket fått ett bättre stöd, och för skyddsombudens del har det blivit lättare att ställa krav på arbetet, menar hon.

Tidigare räckte det med att arbetsgivaren upprättade dokument kring psykosociala aspekter av arbetet. Nu måste arbetsgivaren också kunna omsätta dessa i praktiken, förklarar Maria Steinberg.

– Man har också fått definitioner på det som inte är bra. Som ohälsosam arbetsbelastning eller arbetstid, säger hon.

Bland de fackliga företrädare Publikt varit i kontakt med är flera tveksamma till om arbetsgivarna kommer att ta det ansvar för den psykosociala arbetsmiljön som föreskriften kräver, eftersom den inte innehåller några direkta påföljder för dem som låter bli.

Maria Steinberg påpekar att även om det saknas sanktionsavgifter så kompletterar föreskriften arbetsmiljölagen. Eftersom det är en ramlag innebär det också att samma sanktionssystem används, förklarar hon.

– Om arbetsgivarna inte följer föreskriften kan Arbetsmiljöverket meddela om ett föreläggande eller ett förbud med vite. Och vite är ju ett påtryckningsmedel, säger Maria Steinberg.

När förväntar du dig tecken på en förbättrad psykosocial arbetsmiljö på myndigheterna?

– Det tar säkert några år. Ur en jurists synpunkt vet man inte om lagen håller förrän man har testat den i domstol eller om det bara blir pannkaka av alltihopa.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA