Fler och färre platser samtidigt
Högskolorna ställer om för att avveckla tusentals utbildningsplatser. Tillfälliga anslag är nu slut. Men i dag meddelar regeringen att pengar till 4 200 platser i tre år kommer i höstbudgeten.
I dag, tisdag, offentliggjorde regeringen sitt ”ungdomspaket”; en del av budgetpropositionen som lämnas i sin helhet 20 september.
Paketet innehåller bland annat 4 200 utbildningsplatser på universitet och högskolor. Anslag kommer att delas ut 2013, 2014 och 2015.
Tidigare i år stod det klart att tillfälliga anslag motsvarande drygt 15 000 utbildningsplatser inte skulle förlängas ytterligare. Många lärosäten har börjat ställa om för en avveckling av platser de kommande tre åren.
Ett exempel är Linnéuniversitetet.
– Vår buffert är slut. Vi måste dra ned på antalet studieplatser för att gå plus minus noll. Jag tror att det rör sig om 1 200 platser. Men vi har varit medvetna i flera år om att vi inte kunnat räkna med mer pengar, säger Annika Aronsson vid ST på Linnéuniversitetet i Kalmar.
Regeringen hänvisar till arbetsmarknadsläget i dagens utspel. Men Ing-Marie Nilsson, ordförande i ST inom universitet och högskolor är inte imponerad.
– De ger med ena handen men tar ännu mer med andra, säger hon.
Satsningen på högskoleplatserna är välkommen i och för sig, enligt Inger Ehn Knobblock, utredare vid ST.
– Frågan är om det är tillräckligt, säger hon.
Den här typen av ryckighet är typisk för politiken kring lärosätena, menar hon.
– Så har det varit flera gånger. Man tar bort högskoleplatser och samtidigt kommer man tillbaka och tillför något annat, säger Inger Ehn Knobblock.
I dagens ungdomspaket vill regeringen även satsa på yrkesvux, lärlingsvux och yrkeshögskolan. Med start 2013 sker också en permanent utbyggnad av antalet ingenjörsutbildningsplatser.
Regeringen aviserar också flera arbetsmarknadspolitiska reformer. Bland annat vill man utöka stödet till arbetsgivare som anställer ungdomar som varit arbetslösa längre än ett år.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.