”Enklare försäkring ökar jämställdheten”

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2015-11-10

En modernare och enklare föräldraförsäkring kan öka jämställdheten. Det skriver tre forskare i en debattartikel. Artikeln bygger på en rapport till Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO.

De tre forskarna Ann-Zofie Duvander, sociolog, Tommy Ferrarini, sociolog och Mats Johansson, nationalekonom, har studerat uttaget av föräldrapenning och i rapporten till ESO presenterar de ett antal förslag för att modernisera föräldraförsäkringen och göra den mer jämställd.

”Baserat på nya data visar vi i rapporten att de föräldrar som delar föräldrapenningen mer jämställt också är mer jämställda i hemmet och i dessa fall är kvinnors inkomstutveckling bättre. Dess­utom skaffar föräldrar som delat föräldra­penningen mer jämställt oftare ytterligare ett barn”, skriver de i Svenska Dagbladet.

Föräldrarnas socioekonomiska bakgrund har stor betydelse för hur familjerna använder föräldrapenningen. Föräldrar med högskoleutbildning använder oftare föräldra­penningen jämställt än föräldrar med lägre utbildningsnivå. Det kan vara en förklaring till att kvinnor med lägre utbildning också har sämre inkomstutveckling, skriver de tre forskarna.

Fler pappamånader i försäkringen är en viktig reform som sannolikt påverkar fördelningen av dagarna med föräldrapenning. Men det ger ingen större effekt bland dem som i dag inte tar ut föräldraförsäkringen. Både pappor med låg inkomst och de med allra högst inkomst är enligt de tre forskarna överrepresenterade bland icke-användare. Att höja ersättningsnivån är ett sätt att få till mer jämställt uttag av försäkringsdagarna, skriver de.

De vänder sig emot att föräldraförsäkringen ofta används genom att familjerna sparar ersättningsdagar långt in i förskoleåren:

”Att använda föräldrapenningen på detta sätt får också långsiktiga konsekvenser. Till exempel kan mycket lång ledighet och förkortad arbets­tid leda till en sämre situation på arbetsmarknaden, och i förlängningen till lägre ålderspension, framför allt för kvinnor. Det behövs därför en genomlysning av vilka konsekvenser föräldraförsäkringens flexibilitet har för kvinnor och män på längre sikt.”

Den stora flexibiliteten i föräldraförsäkringen har gett ett mycket komplicerat regelverk som är svårt att orientera sig i för både arbetsgivare och föräldrar:

”En enklare föräldraförsäkring skapar ett mer begripligt och överskådligt system för alla, och kan utformas så att jämställdhet främjas. Även om reformer av föräldrapenningen inte är en universallösning på alla problem med bristande jämställdhet kan sådana reformer spela en nyckelroll för ökad jämställdhet i samhället, i hemmen och på arbetsmarknaden”, skriver Ann-Zofie Duvander, Tommy Ferrarini och Mats Johansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA