Generaldirektör Nils Öberg. Foto: Kriminalvården.
Generaldirektör Nils Öberg. Foto: Kriminalvården.

Chefens bekant fick kontrakten

KRIMINALVÅRDEN2014-10-08

Konkurrensverket granskar om Kriminalvården bröt mot lagen när man anlitade Enhancer, som drivs av en bekant till generaldirektören Nils Öberg. Publikts granskning visar att konsultföretaget även fick uppdrag när Nils Öberg var chef på justitiedepartementet. Och när han ledde polisorganisationskommittén anlitades Enhancer av Rikspolisstyrelsen. 

Av:  Erik Dalunde

2008 skulle justitiedepartementet utreda polisens ledningsorganisation. Nils Öberg var då expeditionschef och hade ett avgörande inflytande när en organisationskonsult skulle anlitas.

Uppdraget gick till Enhancer Consulting, ett litet konsultbolag med en handfull medarbetare. Vd för bolaget är Ulf Lindberg, en bekant till Nils Öberg. De två lärde känna varandra när deras barn gick i samma skola på Lidingö.

– Vi pratade om ledarskap och organisationsfrågor och jag fick förtroende för honom, berättade Nils Öberg i en intervju i TV4 Nyheterna 2013.

Enhancer saknade ramavtal med Regeringskansliet och borde därför inte ha kommit i fråga för uppdraget.

Men det hade konsultbolaget Cordial, som fick rollen som mellanhand. Cordial skrev på kontraktet på 2 miljoner kronor, men det var Ulf Lindberg och Enhancer som utförde arbetet – och fick pengarna.

Magnus Johansson, jurist på Konkurrensverket, konstaterar att den här typen av förfaranden kan bryta mot

lagen.

– Sådana här fall är alltid svåra att utreda. Varken leverantörerna eller den upphandlande myndigheten har intresse av att samarbeta med oss.

Enhancer skulle komma att få fler uppdrag som rörde Polisens organisation. 2012, i samband med arbetet med att införa en ny polisorganisation, behövde Rikspolisstyrelsen en organisationskonsult.

Då var Nils Öberg ordförande i polisorganisationskommittén, som skulle ta fram den nya organisationen – ett uppdrag han hade fått två år tidigare.

Men det var inte han, utan Anders Hall, chef för polisavdelningen på Rikspolisstyrelsen, som genomförde upphandlingen.

– Det var mitt beslut att vi skulle göra upphandlingen. Jag ville använda samma metod som redan använts i den tidigare kartläggningen som justitiedepartementet beställde.

Ännu en gång trädde en mellanhand in som tog in Enhancer som underleverantör. Konsultföretaget Perlan skrev på kontraktet, men det var Enhancer som utförde arbetet och fick pengarna – totalt 7 miljoner kronor.

Anders Hall anser inte att upphandlingen var riggad, men medger att upphandlingsunderlaget var inriktat mot Enhancers metod.

I januari 2012 tillträdde Nils Öberg tjänsten som generaldirektör för Kriminalvården. En av hans första åtgärder var att starta en omorganisation och för det behövdes en konsult.

Den här gången använde sig Nils Öberg av ett så kallat förenklat förfarande vid upphandlingen, vilket vid den tidpunkten var tillåtet om beställningen inte omfattade mer än 1,2 miljoner kronor.

De krav som ställdes i upphandlingen var även den här gången styrda mot Enhancer. Men efter ett överklagande stoppade Förvaltningsrätten i Linköping upphandlingen och tvingade Kriminalvården att formulera om underlaget så att fler konsulter fick möjlighet att lägga anbud.

Anbudstiden begränsades då till två veckor – en extremt kort tid. Inget problem för Enhancer, men också en annan konsult, välrenommerade PwC med 3 800 anställda, hann lägga ett anbud – som var lägre.

Men PwC uteslöts av Nils Öberg med argumentet att företagets konsulter inte hade tillräcklig erfarenhet. PwCs anbud prövades därför aldrig.

Enhancer arbetade för Kriminalvården på löpande räkning. Myndighetens kostnad blev 2,8 miljoner kronor – alltså avsevärt mycket mer än de 1,2 miljoner kronor som det »förenklade förfarandet« tillät.

Konkurrensverket undersöker nu om Kriminalvården brutit mot lagen. Ett beslut kommer under hösten, säger Magnus Johansson.

– Vi prövar om vi ska göra fallet till ett tillsynsärende. Då fastslår vi att det skett ett brott mot lagen. Men eftersom preskriptionstiden löpt ut blir det inga böter.

Publikt har erbjudit Nils Öberg att kommentera uppgifterna i artikeln, men han har avböjt.

 

Läs också:

ST-företrädare: ”Folk är rädda”

Sparkade chefer fick miljoner

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Suck (ej verifierad) ons, 10/08/2014 - 08:12
Styrningen från expeditionschefen Öberg till vilket konsultbolag som skall användas förvånade. Med detta klarnar en hel del, särskilt också när Hall (stabschef hos Ask) deltar i soppan!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA