Arbetsförmedlare skrämda till tystnad
En generaldirektör som styr med rädsla som främsta vapen. En organisation där den som ”inte gillar läget” uppmanas byta jobb. Så beskriver några ST-medlemmar arbetsklimatet på Arbetsförmedlingen i en enkät som facket har genomfört.
I slutet av oktober genomförde ST en arbetsmiljöenkät bland förbundets medlemmar på Arbetsförmedlingen. Trots kort svarstid besvarades den av 2 800 anställda.
Många av dem beskriver en tyst myndighet där repressalier väntar den som uttrycker en avvikande åsikt. Var fjärde chef och 44 procent av ST-medlemmarna anser att det är lågt i tak på myndigheten.
− Att det är en hård arbetsbelastning, mycket administration och många akuta uppdrag visste vi sedan förut, men att det är så lågt i tak är alarmerande, säger Fredrik Andersson, arbetsmiljöansvarig i STs avdelningsstyrelse.
Han berättar att enkäten gjordes efter signaler från både medlemmar och förtroendevalda om att arbetsklimatet försämrats kraftigt sedan årsskiftet.
Mycket av kritiken riktar sig direkt mot generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist.
”Organisationen är mycket toppstyrd och ingen vågar säga emot”, skriver en medlem. En annan skriver att ”GD hotar/skäller ut högre chefer och fackliga som försöker påverka”.
Generaldirektören kritiseras också för att sätta agendan för arbetsklimatet med uttalanden som ”om det inte passar kan man söka sig något annat jobb”.
Fredrik Andersson anser att mycket av problemen bottnar i att ledningen detaljstyr och pekar med hela handen.
− Allt är prioriterat uppifrån, vilket leder till att personalen springer på alla bollar. Det finns inget handlingsutrymme och personalens kunskap och erfarenheter tas inte tillvara. Förutom att det skapar uppgivenhet och frustration är det tvärtemot myndighetens värdegrund.
Flera skriver också att facket har tystnat. Det händer att man väljer förtroendevalda som har nära till pensionen för att de inte ska vara rädda för repressalier.
− Det är oacceptabelt. Förtroendevalda måste kunna utföra sitt uppdrag utan att de känner sig trängda.
I slutet på november ska arbetsgivaren genomföra en medarbetarundersökning. I den har man bytt ut en fråga om förtroendet för generaldirektören till en fråga om förtroendet för koncernledningen.
− Det är ju mycket märkligt, anser Fredrik Andersson.
I förra årets undersökning rasade förtroendet för Angeles Bermudez-Svankvist från 69 till 56 procent.
Arbetsmiljöenkäten
- 57 procent av arbetsförmedlarna och 38 procent av cheferna tycker att Arbetsförmedlingen blivit en tystare myndighet det senaste året.
- 70 procent av medlemmarna uppger att de har en hög arbetsbelastning.
- 81 procent av cheferna anger att akutuppdrag försvårar möjligheterna att utföra arbetet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
De använder sig nu av härkartekniker och envägskommunikation, och detta leder aldrig någonsin till jobb. Dödsfall inom Fas 3 förekommer redan, på människor som blivit ihjälstressade av deras sätt att lägga över ansvaret på de arbetslösa. Hur ska det sluta? Låt oss välja vem vi ska ha förtroende för i stället när vi söker jobb. Låt sedan Försäkringskassan sköta kollen själv, som kan redovisas av den vi väljer. Lägg ner AF innan de lägger ner oss! Jag vädjar!